Лидерът на социалистите Корнелия Нинова днес обяви в Народното събрание опорните точки на тяхната алтернатива в данъчната политика: намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, за младите семейства и децата.

Предлагаме прогресивен данък върху доходите на физическите лица и въвеждане на данък "Капитал" (върху дивидента), изтъкна Нинова.

Как мотивира БСП искането за прогресивен данък и данък "Капитал"

Ето как изглеждат нещата, започна Нинова: около 1 714 000 души получават доходи до 1000 лв., а 47 000 български граждани получават до 9100 лв. Ако прибавим към тях - малко над 2 млн. пенсионери, които получават ниски пенсии, се получава, че близо 4 млн. българи получават такива доходи. При тази голяма ножица в доходите, 8000 души са декларирали доход от дивиденти 7.2 млрд. лв. Представете си колко бедно живеят над 4 млн. българи, но 8000 души са декларирали доход от над 7 млрд. лв. годишно, подчерта Нинова.

При тази ситуация, продължи тя, работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът плаща 5% върху дивидента, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира сив сектор, защото през изписан дивидент с по-нисък данък се плащат на черно заплати на работници, на които не се внасят осигуровки. Освен това се смята, че това е един от начините да се стимулират корупцията, плащанията под масата и т.н. в сектора на обществените поръчки. Най-важното е, че това е несправедливо и увеличава неравенствата. Може би сме единствената страна в Европа с такава разлика. Ето защо, предлагаме в алтернативната си данъчна политика прогресивен данък върху доходите на физически лица. По тази скала 2 240 286 работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47000 ще плащат по-висок, поясни лидерът на социалистите.

БСП предлагат също така въвеждане на "Данък капитал" - "данък върху дивидентите, не тези 5%, които са по-малко от това, което плащат работещите, а също прогресивна скала върху дивидентите", отбеляза Нинова.

Какво се предлага за семействата

За младите семейства и децата се предлага първа стъпка към семейното подоходно облагане, а тя е - семействата, които работят и имат деца, и дължат данък върху заплатите си, от този данък да им се приспада 50 лв. за всяко дете. Ако получават 1000 лв. доход и дължат 100 лв. данък върху него и имат 2 деца, няма да дължат данък. Тези 100 лв. остават на разположение на семейството. Целта е ясна - трябва да помогнем на младите в тази демографска катастрофа, в която се намираме, да са малко по-спокойни и да имат повече доходи, за да гледат децата си, обясни председателят на БСП.

БСП предлага също 9% ДДС върху лекарствата и 5% за хляба. Аргументите за това са - ръстът на цените и огромната необходимост от тези стоки във всяко българско семейство. Това също е начин да подпомогнем доходите на хората, смята Нинова.

Тези предложения не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи. Сигурно едрият бизнес ще се разсърди за това, което предлагаме, но ние представляваме работещите хора. Сигурно и колеги депутати ще се разсърдят, защото с тази прогресивна скала, която предлагаме и нашите доходи ще се облагат с по-висок данък. Целта ни обаче е да защитим работещите. Предлагаме мерки за преодоляване на неравенството в България, коментира лидерът на БСП, цитирана в съобщение на партията.

Лидерът на БСП каза също, че другата седмица ще предложат алтернативите си в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (за осигуровки, пенсии), в Закона за бюджета на НЗОК и за големия бюджет.

Нинова подчерта, че днес в деловодството на парламента са внесени и промени в Закона за публичните финанси, според които "правителството, което и да е то, ще може да харчи 1% от излишъка с постановление на Министерски съвет". Всичко над него по замисъл трябва да става през парламента, с актуализация на бюджета. Традиционно стана министър-председателят да харчи излишъка от бюджета в държавата еднолично, според него целесъобразно, отбеляза в защита на проекта Корнелия Нинова. Години наред сме се борили с това, виждаме, че се задава и тази година. До края на годината се канят да изхарчат близо 2 млрд. излишък, за няколко месеца - абсолютно непрозрачно, не по правилата през парламента, заяви председателят на БСП.