"Има такъв народ" внася състава на правителството при президента най-вероятно утре. Това стана ясно от думите на номинирания за министър-председател Пламен Николов.

"Водим необходимите преговори да довършим мандата и да го върнем както трябва - изпълнен", коментира той пред журналисти в кулоарите на парламента. 

На въпрос кога ще бъде върнат мандата при президента Румен Радев, Николов уточни, че това ще стане, след като постигнат абсолютно всички договорености, но напомни, че утре е последният конституционния срок за това.

Относно исканото от споразумение от страна на другите партии, Николов каза: "Това предстои да видим дали е така". И коментира, че преговорите с партиите продължават.

Станислав Балабанов за исканите споразумения срещу подкрепа: Моралът и достойнството са по-важни от подпис

Преди това депутатът от партията на Слави Трифонов Станислав Балабанов коментира, че "Има такъв народ" не са затворили вратата към никого и са готови да разговарят както с "Демократична България", с "Изправи се БГ! Ние идваме!", така и с БСП, ако имат някакви въпроси.

Попитан дали са склонни да подпишат някакъв вид споразумение, за каквото настояват и трите партии, Станислав Балабанов отговори, че декларацията, която е била прочетена от трибуната на Народното събрание, е била ясна. "Това са приоритетите на всички тези партии. Всички тези партии имат желание по тези приоритети да се върви от тук нататък, така че мисля, че това е повече от достатъчно към този момент", добави той. "Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис", заяви Балабанов.

Чакаме да се лишат всички от емоциите си и да постъпят практично, каза той и изрази надежда наистина да има кабинет.

Ако не се срещне подкрепа от тези политически партии, вероятно вървим към нови избори, коментира Станислав Балабанов.

На въпрос дали ще подкрепят служебният кабинет да стане редовен с третия мандат, депутатът от ИТН коментира, че никой не знае този мандат на коя партия ще бъде връчен, тъй като това е решение на президента. "Надявам се да имаме яснота още тези дни какво ще случи с първия мандат", посочи той и отбеляза, че за да се стигне чак до третия, има достатъчно конституционно време. Балабанов каза, че в момента са се концентрирали да спазят законовия срок по Конституция, да разберат кога ще е гласуването в пленарна зала и какви ще са резултатите. Имаме проектокабинет, поели сме тази отговорност и този мач ще го играем докрай, заяви той.

Снимка: БТА

Балабанов каза, че най-много очакват подкрепа от ДБ и от ИБГНИ. Надявам се да бъдат мъдри, защото е в интерес на обществото. Да не стане така после да се чудят кой спря всъщност идеята за промяна, допълни той.

А по-рано Ивайло Мирчев от "Демократична България" каза пред журналисти, че в следващите дни имат заседания на колективните им органи. Няма нищо ново за момента, коментира той.