Това каза министърът на отбраната Николай Младенов, предаде БТА. Сред постиженията за времето, в което ръководи системата на отбраната, Младенов открои овладяването на бюджета, разделянето на планирането от харченето, затягането на финансовата дисциплина, промените в Закона за отбраната.

Министърът постави акцент и върху предприетите антикорупционни мерки, но с уговорката, че не може да се каже, че съмненията за корупция или самата корупция са изчезнали. За това ще трябва време, отбеляза Николай Младенов. По думите му проектът на стратегията за управление на излишните за армията имоти е готов и скоро тя ще бъде обявена. Целта е ненужните имоти да преминат към общините, ако те могат да ги използват в обществена полза. Някои ще бъдат предложени на пазара, за други ще се търси партньорство и отдаване под наем.

Екипът на Социалната агенция и на МО вече работи по стратегия за използването на ведомствената почивна база като част от новата социална политика на министерството, посочи Младенов. Социална политика трябва да има, но тя не може да бъде основната дейност в едно министерство на отбраната и най-важното - трябва да се подчинява на принципи на ефективност, каза министърът.

Николай Младенов подчерта, че когато имаш да даваш 350 млн. от предишната година, не е разумно да тръгнеш да пазаруваш, освен най-необходимото за модернизация на армията.

Относно приоритетите от началото на 2010 г., министърът на отбраната отбеляза необходимостта от приемане на основните стратегически документи на армията, както и намерението да продължи връщането на фокуса върху армията.