Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който напусна поста заради автобусната катастрофа край Своге, жертвите на която вече станаха 20, е подал оставка и като депутат. Това става ясно от проектопрограмата на парламента, в която гласуването на заявлението му е записано като първа точка за утрешното заседание.

Засега мотивите за оставката не са известни, очаква се утре Нанков да изясни какви са те и какви са плановете му. По неофициална информация на bTV той ще се върне като зам.-министър в МРРБ, където вече беше поканен от доскорошния депутат от ГЕРБ Петя Аврамова, която го наследи на поста министър. Преди да стане такъв, той вече беше зам.-министър.

Нанков се върна в Народното събрание, след като напусна министерския пост заедно с колегите си Валентин Радев и Ивайлно Московски, също поели отговорност за трагедията. Като основна причина за катастрофата беше посочено състоянието на пътя и геометрията му, която създава риск от челен сблъсък или напускане на платното. Оказа се, че ремонти не са правени, въпреки многобройните сигнали.

В защита на Нанков обаче се обявиха и от управляващата коалиция, и специалисти в бранша с мотива, че той е много добър експерт и няма лична вина за инцидента край Своге.