Съвсем в края на речта си Ахмед Доган казва, че предсрочни избори може и да има. Той изразява своето мнение, че според него не е добре да има, защото това няма да промени нищо - нещо, което всъщност съществуваше и в другата му реч миналата година. Парламентарната група получи висока оценка от почетния председател на ДПС, казва зам-председателят на парламента Нигяр Джафер в интервю пред "Канал 3".

В отговор на въпрос изненада ли ви почетният председател Ахмед Доган с отказа си от виждането за предсрочни избори, защото предполагам, че с идеята за програмно правителство не ви е изненадал, тъй като при вас изкристализира от месеци насам, Джафер заявява:

"Вярно е, че последните няколко месеца ние говорим за програма за ускорено развитие на страната. Панелите ни работят по секторните политики, защото смятаме, че това е нещо много сериозно и не може просто така ад хок да се пишат някакви неща, които да се представят като някаква визия или като някаква програма. Факт е, че словото на почетния председател традиционно се очаква от доброжелатели и от недоброжелатели. Хубавото е, че всички четат речите и ги коментират. Това вече не е изненада за никого. Мисля, че на България липсват визионери по принцип и хора, които наистина да прогнозират нещата, независимо дали това се харесва на някого, или не се харесва".

Според Джафер, много по-важно е това, което се предлага - а то е обединение на експертния потенциал, обединение на капацитета на всички политически сили. Не смяна на системата, така, както някои го разбират, а смяна на модела. Защото, ако България няма програма за ускорено развитие, не може да догони тези страни, които оглавяват класации по стандарт на живот, по отношение на заетост, на доходи, на критерии в здравеопазване и образование. Другото е просто приказки, които нямат покритие.

Джафер коментира реакциите на Корнелия Нинова и Цветан Цветанов. Нинова по-рано заяви, че това е вярна диагноза, но грешно решение, а Цветан Цветанов заяви, че си има управляващо мнозинство, което се ползва с обществена подкрепа.

"В момента ни управлява мнозинство, което изглежда все по-жалко, защото продуцира скандали. Ние живеем от скандал до скандал. Едно мнозинство, което направи така, че ключовата дума за отминаващата 2018 година да бъде скандал, протести, недоволство, нисък стандарт на живот, разминаване на дневния ред на политиците с дневния ред на хората. Аз мисля, че те трябва да се опитат обективно да видят нещата и да ги оценят обективно", заяви Джафер.

Запитана това ли има предвид накрая на словото си Доган, като предупреждава, че управляващите могат да се взривят отвътре, имплозията, за която говори, Джафер заяви: "Най-вероятно това има предвид. Защото, освен че диагностицираме нисък админисшративен капацитет и потенциал, липса на допирни точки и липса на програма, по която те управляват всъщност. Огромно разминаване в коалицията по много важни теми, свързани с европейските въпроси и по въпросите за евроатланти, неща, които са абсолютно несъвместими. Ние много често виждаме тези разделителни линии, а те са тези, които могат да предизвикат тази имплозия, експлозия и други взривоопасни ситуации".

Джафер отбелязва, че за съжаление, 2018 беше годината, при която се загуби надеждата за реформи въобще. Още една загубена година, която беше пропиляна в скандали и в липса на идеи как да се излезе от ситуацията.

Тя отбеляза още, че парламентарната група е получила висока оценка от почетния лидер на ДПС. Имаше призиви към всички, разбира се, към актива, към местните ни структури, които бяха - готовност за изненади, за развитие на ситуацията.

Попитана тоест, пак отиваме на варианта за предсрочни избори, Джафер заяви: "Не е задължително към предсрочни избори, но и това. Общо взето, имаше призив за готовност, както и за мобилизация за висока експертност и заявление, че евроизборите ще бъдат критерий за кондицията на всяка една политическа сила".