НФСБ настоява спешно на граничните пунктове с Турция - "Малко Търново", "Лесово" и "Капитан Андреево", да бъдат монтирани термокамери, да има изолатори и да бъде създадена организация за транспортиране и лечение на хора със симптоми на коронавирус. Това се казва в декларация на партията, която беше прочетена пред медиите в парламента.

Към настоящия момент единствените мерки, които са взети за предпазване от навлизането на вируса в България, са монтираните термокамери на летищата, както и съответната организация за изолиране на заболелите, посочват от партията.

Според НФСБ е изключително опасно констатирането на 12 случая на заразени от коронавирус в съседна Турция. От партията посочват, че тази информация е от преди повече от седмица, така че вероятно броят на заразените вече е по-висок.

"Данните сочат, че се увеличава броят на заразените в държавите от ЕС. Към 03.04 ч. тази сутрин Германия има 16 заразени, Франция - 11, Великобритания - 9, Италия - 3, Испания - 2. Засегнати са също така Финландия, Швеция и Белгия", се казва още в декларацията.

Във връзка с масовото разпространение на смъртоносно опасния коронавирус, вчера в Брюксел беше проведено заседание на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС. На срещата бе взето решение за предприемането на строги мерки за недопускане на разпространението на вируса, тръгнал от Китай, като особено внимание бе обърнато върху мерките по външните граници на Европейския съюз, посочват от НФСБ.

От партията смятат, че като гранична държава, България трябва да предприеме крайни мерки за защита на населението и икономиката си, в частност на туризма, тъй като наличието на коронавирус в България би съсипало предстоящия туристически сезон и туризма като цяло за години напред.

Затова от НФСБ настоват в Кризисния щаб към премиера спешно да бъдат обсъдени предложенията им, както и да се разработи авариен план, включващ дори и крайни мерки срещу навлизането на вируса в България.

"Въпросът е изключително сериозен и това, че все още не е подпалил нашата черга, не означава, че ние не трябва да вземем съответните превантивни мерки", коментира пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той посочи, че в случай на необходимост, ще настояват и за още по-крайни мерки пред Кризисния щаб, свързани включително с ограничаване на влизането в България на граждани от държави с разпространен коронавирус.