На сайта си ЦИК уточнява, че това са данни при обработени в районните избирателни комисии 85,88% от протоколите. Преди това нощес и тази сутрин бяха обявени три серии предварителни данни - при по-малък дял обработени междинни протоколи.

Преброените до този момент гласове в челния двубой са 842 506 за двойката, подкрепяна от БСП, и 718 503 за кандидатите на ГЕРБ. Разликата в полза на ген. Радев е близо 3,8 процентни пункта.

Трети остават кандидатите на патриотичната коалиция Красимир Каракачанов и Явор Нотев; за тях преброените към момента гласове са 489 352, което представлява 14,96 на сто от гласувалите във вчершните президентски избори.

Независимият Веселин Марешки почти запазва досегашния си резултат - той има подкрепата на 10,79% (352 747 преброени гласа).

Пламен Орешарски и Данаил Папазов са подкрепени от 6,30% и тук е единствената видима промяна в сравнение с обявените рано сутринта предварителни данни на ЦИК. Поддържаната от ДПС двойка заема пето място, а Трайчо Трайков и Съби Събев остават шести с 6,06 на сто.

Следват Ивайло Калфин и Любомир Халачев (3,37% и 110 306 преброени досега гласове) и Татяна Дончева - Минчо Спасов (1,86%; 60 800).

Леко спадат и гласовете "Не подкрепям никого" - дотук новото квадратче в бюлетината е избрана от 184 368 души, които представляват 5,64% от участвалите във вота.

По-рано говорителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи по радио „Фокус“, че през изборния ден не са получавани оплаквания за купуване на гласове, като повечето сигнали са били свързани с работата на секционните комисии.

„Ще си позволя да кажа, че, за съжаление, на всички избори се повтаря едно и също, което означава, че членовете на СИК трябва да бъдат по-добре подготвени – каза Камелия Нейкова. - Според мен влияние оказва и това, че в последния момент голяма част от съставите на секционните избирателни комисии се заменят с други лица.“

Все още няма актуални данни за избирателната активност на вота за президент и вицепрезидент и в референдума, каза още говорителката.

На сайта на ЦИК данните за активността при вчерашното гласуване от часове остават "замръзнали" към 17.00 ч вчера. Те са: за президентските избори 45,11%; за националния референдум - 39,42 на сто.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на балотажа?