За нас израелците мемориалът, който ще бъде открит, винаги ще напомня за великото дело на българите за спасяването на евреите. Това има специално място в сърцата на израелците, каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху преди срещата с българския си колега Бойко Борисов, предаде "Фокус".

Най-ценно е отношението на симпатия и почит, което таи нашият народ към българския. Смятам, че за българските евреи е същото, заяви израелският премиер. Демонстрираният кураж срещу антисемитизма е нещо, което трябва да продължи и в останалите държави, изтъкна Нетаняху.

Това, което правим с България заедно, е да насърчим добро и проспериращо бъдеще, а не минало на насилие, подчерта израелският премиер. В рамките на разговорите се надявам да се фокусираме върху това как да се борим срещу злото, обяви той.

Много се радвам, че имам възможност да те приветствам тук, за да можеш да почетеш делото за спасяването на българските евреи, така Нетаняху се обърна към колегата си Бойко Борисов. На срещата ни днес ще имаме възможност да разговаряме за противодействието на киберпрестъпността, за земеделие и здравеопазване, каза още израелският премиер.

Ние сме не само добри и лични приятели от дълго време, каза още израелският премиер преди да се срещне с Борисов. Между двата ни народа има много специално приятелство, отбеляза Нетаняху и се аргументира с честите визити и разговори, които България и Израел водят.

Разговаряме на всеки няколко седмици, уточни Нетаняху. Той оцени високо решението за откриване на почетно консулство на България в Ерусалим. Израелският премиер изрази надежда това да е първата крачка и за установяване на българско посолство.

В средата на месец май САЩ премести посолството си от Тел Авив в Ерусалим, което предизвика гневни реакции сред палестинците и арабските държави. Арабската лига определи това "преместване" като "ясно нарушение на международното право". Палестинците искат Източен Ерусалим да стане столица на тяхната бъдеща държава. Израел анексира източната част на града по време на войната от 1967 г. и смята целия Ерусалим за своя "вечна и неделима столица". Анексирането на Източен Ерусалим не е признато от международната общност.

ЕС тогава обяви, че е готов да продължи да работи и с двете страни, както и с международната общност, за възобновяването на преговорите за установяването на две държави с границите, определени на 4 юни 1967 г. и с обща столица Ерусалим.