Министърът на земеделието Румен Порожанов е поел ангажимент да назначи ресорен заместник-министър в сектора "Плодове и зеленчуци". Това е станало на среща с представители на протестиращите браншови организации пред сградата на министерството днес, обяви самият Порожанов на извънреден брифинг.

Той уточни, че кандидатурата ще бъде по предложение на бранша.

Съвместно с биопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци, които бяха сред основните протестиращи, ще съставим съвместен план за действия, с който да подобрим състоянието на сектора, каза земеделският министър.

Утре, в 11 часа, ще бъде първата работна среща за "първи стъпки и конкретен разговор по темите", посочи той. От своя страна протестиращите казаха, че прекратяват протестните действия.

На въпрос каква ще бъде съдбата на спорната наредба 5, която пряко засяга биопроизводителите, Руме Порожанов обясни, че се е съобразил с искането им да не се отнема лиценза на производителя при еднократно нарушение. Що се отнася до броя на пробите, обаче, ще обмислим нещата, коментира той.

"Темата за виновните ще уточняваме. Съгласен съм с констатацията, че ведомството има нужда от допълнителен административен капацитет. Темата е отворена, ако има виновен, ще си понесе последствията", каза още министър Порожанов. Той определи днешната среща - разговор като делови и конструктивен.

Те са загрижени за сектора, защото мислят, че не му се обръща достатъчно внимание и аз ги разбирам, посочи още земеделският министър.