В ерата на Фейсбук е сигурно - никой известен човек и никое публично действие не остават незабелязани. Ако пък има и най-малък гаф, последствията са ясни - издънилият се е осмян, без всякакъв свян. Това се случва все по-често и с известни български лица и институции, допуснали провали. Народното творчество се вихри и след всяка любопитна случка, станала "вайръл" в социалната мрежа. Dir.bg обобщи най-интересните събития, станали обект на подигравки в мрежата през отминаващата 2018 година.

 

Валерката

Снимка: Скрийншот от YouTube

Неочаквано в един от най-нашумелите български летни хитове се превърна парчето "Какаовият плаж", което осмя продължаващата втори сезон акция "Тишина" на (все още) вицепремиера Валери Симеонов. Дебютът на песента на Party Warriors, чийто анимиран клип беше споделян многократно във Фейсбук, съвпадна със затварянето за кратко на култовата дискотека "Какао бийч" (Cacao Beach) в Слънчев бряг. През цялото време националистът Симеонов предпочиташе да превежда на български името й, също като The One - "Единият", и Bedroom - "Спалнята". Според него действията му не били вендета, в каквато го обвинявали, а просто прилагане на крайна мярка след многобройни нарушения на правилата.

"Това е новата чума на XXI век!", отсече патриотът, който няколко месеца по-късно беше принуден да подаде оставка заради скандалните си реплики за протестиращите майки на деца с увреждания.

 Синята каска Каракачанов

Снимка: Facebook/Sevdelina Arnaudova

Вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов беше осмян от стотици потребители в социалните мрежи, след като се появи съ синя каска на среща при премиера Бойко Борисов за съдбата на управляващата коалиция. Така той направи препратка към мироопазващите сили на ООН, наричани Сини каски, и символично заяви готовността си да тушира напрежението със своите своите партньори в "Обединени патриоти".

Последваха куп иронични коментари и подигравателни колажи, в които той беше изобразен с гърне, лейка и кофа на главата.
 

Снимка: Facebook/Асен Генов

"Дори каската си е сложил на обратно, с дупката отпред!!!", коментира Валентин Тарандов във Фейсбук.

Снимка: Facebook/Иван Червенков

"За да повдигне рейтинга си, управляващата коалиция е решила да раздаде на всеки пълнолетен българин по една синя каска модел "Красикар 2018". Каските са оборудвани с климатик, слънчеви панели и USB зареждане. За децата са предвидени каски "Красикар Junior", които стават на гърне", написа потребител с прозвището General Melchett‏ в Туитър.

Снимка: Facebook/Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ

"Спрете да се подигравате на Каракачанов! Така трябва да изглежда един министър на отбраната. Особено на отбраната ракия", коментира пък журналистът Драгомир Симеонов.

Снимка: Facebook/Мария Николаева

Едно от най-харесваните сравнения обаче беше това между министъра на отбраната и култовия герой на Ярослав Хашек - добрият войник Швейк. Някои дори публикуваха извадки от книгата:

"И като се качваше по стълбището към третото отделение за разпит, Швейк носеше кръста си към върха на Голгота, без сам да забелязва своето мъченичество.

Като видя надпис, че е забранено да се плюе по коридорите, той помоли стражаря да му позволи да плюе в плювалника, след това, осиян от простодушието си, влезе в канцеларията с думите:

— Добър вечер на всички, господа.

Вместо отговор някой го ръгна в ребрата и го изправи пред масата, зад която седеше господин със студено чиновническо лице, с черти на животинска жестокост, сякаш току-що бе изскочил от книгата на Ломброзо "За престъпните типове".

Той изгледа кръвнишки Швейк и каза:

— Я недейте гледа като идиот.

— Какво да правя — отговори Швейк сериозно, — аз бях освободен от военна служба за идиотизъм. Специална комисия ме провъзгласи официално за идиот. Аз съм доказан идиот".

 

На басейн в градинката на "Свети Седмочисленици"

Освен политици, тази година българите масово осмиваха в социалните мрежи и некачествените ремонти, завършили с неестетичен резултат. Един от тях беше този на емблематичната градинка пред църквата "Свети Седмочисленици" в центъра на София.

"Около Седмочисленици нещата изглеждат добре, поне отдалеч. Като се загледаш обаче, отново неравни плочки. А детайлите са правени в час по труд и техника, ама в по-долен клас...", написа журналистката от БНТ Карина Караньотова и публикува снимки, които веднага се превърнаха в колажи.

Снимка: Facebook

Последваха възмутени коментари дали тези плочки са за баня или са балатум.

Снимка: Facebook

"Какво е това? За ново ЕвропреЦедателство ли се готвим? Ше миете ли тая селяния с шампоан всяка сутрин? УЛИЦА ХАРМОНИЯ ЛИ Е ТОВА? ЛЕЛЯ МАРИЯ ЛИ СТЕ ВИЕ? Да ви беха вградили в плочките!", коментира пък Letiashtata Kozzila Erato.

Не липсваха и откровени подигравки:

 

"Акули" по "Графа"

Не след дълго прословутият ремонт на близката столична улица "Граф Игнатиев", заради който дори беше повдигнато обвинение на зам.-кмет, също влезе в аналите на подигравателните колажи във Фейсбук. Абсолютен фурор предизвика поставянето на триъгълни бетонни ограничители край трамвайните линии, станали известни като "перки на акули". Софиянци коментираха, че заради формата им те са опасни и могат да предизвикат инциденти, и се питаха защо изобщо е нужно да са там.

Потребител коментира в социалната мрежа, че това "съвместно изобретение на архитекта и местната ортопедия".

"...Аз го виждам като надгробни плочи. Като "Тук почиват 2 милиона", "Тук почиват 6 милиона"...", написа друг столичанин, сравнявайки ограничителите с надгробни плочи.

Трети пък коментира, че при дъжд се образува воден канал и "перките ще показват нивото на водата в сантиметри".

Снимка: Facebook - 3inSpirit

"Призмите, които предстоят да бъдат монтирани, са 50% по-малки. Спряхме се на тези призми, защото те са видими и не заемат прекалено много обем", успокои арх. Иво Пантелеев, управител на фирмата, по чийто проект се извършват ремонтните дейности на "Графа".

Снимка: Facebook - emil.jassim

Главният архитект на София Здравко Здравков пък уточни, е размерът им е намален от 40 см на 18 см.

"Предните призми не бяха закрепени, защото те стояха поради собственото си тегло. Всички тези ограничители ще бъдат сложени с лепило и няма да се прави разбиване на настилката", каза Здравков и допълни, че лепилото е достатъчно здраво, за да може да бъдат поставени по такъв начин, че да не може да бъдат изтръгнати.

Снимка: Facebook - filip.nikolov.56

Снимка: Facebook

 

"Локо София" блесна на Мемориала на смъртта

Снимка: Асахи Шимбун

Един скандал, отекнал от далечна Япония, също развесели аудиторията на Фейсбук у нас. Надпис "Локо София" върху стената на Мемориалния комплекс на мира в Хирошима, посветен на жертвите на атомната бомба от 6 август 1945 г., се разрасна с главоломна сила, след като се разбра, че отговорните са двама техници на Националната опера. Те надраскали паметника, който е под защитата на ЮНЕСКО, докато били на турне с трупата. Направили го в почивен ден, най-вероятно под въздействието на алкохол. Двамата бяха задържани за кратко, докато местните власти изяснят случая, а по-късно уволнени.

Първоначално от операта изразиха "искреното си възмущение от този акт на вандализъм" и се разграничиха от подобно посегателство. Малко по-късно обаче шефът на операта Пламен Карталов опита да омаловажи случая.

"Едно самопроизвеждане на фалшива новина, която се възпроизвежда като инфекция. От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия. Това не е мемориал, това е една стена, ограда пред строеж. Тя е много далеч от мемориала, нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване. Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване. Полицията в Япония казаха, че за първи път им се случва чужденец да си признае и да се извини. Тяхната мярка е "леко хулиганство", каза академикът.

През това време народното творчество роди куп идеи за надписи "Локо София" и други футболни отбори върху едни най-знаковите паметници на културата по света.

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Имаше и други интересни хрумки:

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

 

Враца - мой малък "Ню Йорк"

И един от известните ни футболисти не се размина с бъзици. Валери Божинов отказа да определи преминаването си в "Ботев"-Враца като крачка назад в кариерата си и само минути преди официално да подпише договор сравни с Ню Йорк града на поета.

Снимка: Facebook

"За мен е важно да играя, да се чувствам футболист, в Риека не се чувствах футболист, защото не играех постоянно. Желанието ми беше да играя повече. Благодаря на кмета господин Каменов и моя втори баща Сашо Ангелов. Те са причината да съм тук", заяви Божинов.

"На 32 години съм, обичам футбола, страст голяма ми е, искам да върна това, което аз мога и правилното място е тук. С борба, труд, себераздаване, мисля, че нещата ще се случат. Съдбата никога не греши, съдбата си знае работата. Нито е нещо срамно, нито притеснително, не е крачка назад, напротив. Бях в Китай в град, който е милион и половина, но във Враца все едно съм в Ню Йорк. В България има доста хубави градове, като българин, човек, който е роден тук, не може да плюе по родината си. Аз съм променил доста градове, държави, не ми прави впечатление. Аз съм тук да мога да тренирам, да помагам на отбора. в Риека ми беше хубаво, тръгнах си, защото не се чувствах футболист. Много ясно. Аз не съм израснал в царството, че да не може Валери Божинов да живее тук. Враца е хубав, спокоен град. Аз проблеми нямам", заяви той и моментално се превърна в герой на едни от актуалните към онзи момент колажи.

Снимка: Facebook

 

"И почвам да бегам, бате"

Снимки за колаж: btvnovinite.bg и Фейсбук

В края на годината интересът в социалните мрежи беше прикован от едно любителско видео с провокация към МВР, което само за три дни във Фейсбук събра близо 800 000 гледания, а след това и много повече. Автор на клипа се оказа неизвестен младеж на име Огнян Димитров, когото обаче вече всички познават с израза "И почвам да бегам, бате".

"Познавах единия от полицаите и реших да го снимам. Никаква не ми беше идеята, ей така за шега, за майтап пред приятели, ама... те ми викаха - качи го, качи го, ще станеш много известен. И аз го качих", разказва той за видеото, заснето на столичния бул. "Джеймс Баучер".

Веднага след публикуването на клипа, се появиха поредните остроумни колажи, свързани с реални сюжети от политиката и спорта:

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook

Снимка: Facebook