Национален съвет като постоянен консултативен орган, който ще координира държавната политика в сектор "Храни", гласуваха депутатите при приемането на новия Закон за храните, който се гледа на второ четене. 

В него ще са включени представители на всички заинтересовани страни.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет, а той беше одобрен при първо гласуване в зала, в края на 2017 година.

Компетентните органи на национално ниво остават - Българската агенция по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции.

Снимка: БТА

С новите текстове се прецизират изискванията за безопасност на храните към бизнес операторите от хранителния сектор и към обектите за производство, преработка и дистрибуция.

Предвидено е създаването на публичен национален регистър на всички обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни. Такъв регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води.

Със закона се въвежда изрична забрана за реклама с деца на генетично модифицирани храни.

Бизнес оператор няма да може чрез реклами или други форми на търговски съобщения да рекламира ГМО и нездравословни храни с участието на деца.

Законът за храните за първи път регламентира онлайн търговията при хранителните продукти. Предвидено и завишаване на санкциите за производителите при установени нарушения. До 6 000 лева глоба или имуществена санкция ще плати този, който не пусне контролен орган на територията на обекта при проверка.

Снимка: БТА