"Предлагаме да извикате министър-председателя да информира парламента по една изключително важна тема за националната сигурност и външната политика на България. Вчера международни, авторитетни агенции, цитирани от български медии, обявиха, че НАТО създава нови многонационални сили в Черно море, че тези Черноморски сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили на 9 други държави. В региона ще бъдат разположени допълнителни кораби и самолети. Към българските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове", каза Нинова от парламентарната трибуна.

Тя припомни, че преди година и половина Бойко Борисов категорично отхвърли идеята за формирането на черноморска флотилия на НАТО.

"Припомням и позицията на българския премиер:

„Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад“, цитира го Нинова.

И попита какво е наложило промяната в позицията на българското правителство, ако то по някакъв начин е участвало във взимането на това решение? Както и какви ще са последиците за България?

"Най-редно е българското правителство да информира официално българския парламент по тази тема, която е изключително важна за България, за нейната национална сигурност, а не да научаваме за това от международни медии".

Вчера излезе информация, че НАТО създава нова, мултинационална част в Черно море, за да възпира Русия на източния си фланг. Тя ще бъде базирана в Румъния и ще се състои от 4000 войници от девет държави-членки, плюс 900 американски военнослужещи, които вече са в района. Според Ройтерс сред участниците в тези сили е и България.

Ден по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска "нова Студена война" с Русия, но е бил принуден да засили патрулирането в Черно море. Той говори в края на четиридневната Парламентарна асамблея на НАТО в Букурещ и подчерта:

"Ние сме обезпокоени от . . . липсата на прозрачност (на Русия), когато става дума за военни учения. Във въздушното пространство Канада и Италия се присъединяват към усилията на Румъния и България да гарантират сигурността на въздушното пространство на НАТО, а в Черно море присъстваме с редица кораби и военни учения. Заедно тези мерки имат ясно послание: НАТО е силна и единна организация".".