По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът Бойко Борисов да бъде извикан в парламента, за да отговори вярна ли е тази информация и с какво позицията на страната се е променила, след като самият той миналата година се обяви против Черноморска флотилия на Алианса.

Борисов не беше призован и не се яви в Народното събрание, но брифинг дадоха освен Запрянов, и вътрешният министър Валентин Радев.

„Във връзка с поставения въпрос за създаване на постоянна флотилия на НАТО ще отговоря аз, тъй като министър Красимир Каракачанов е в чужбина. Не се предвижда, няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Изпълняват се плановете от срещите на високо равнище на НАТО във Варшава и се формира в Румъния многонационална бригада“, уточни Запрянов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че това е старо решение от миналата година.

Радев пък допълни, че цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната и как участваме заедно като страна членка, я има в президентството.

„Ако нещо е останало, което не е ясно на опозицията, на г-жа Нинова или на други представители от парламента, нека ни попитат“, коментира той.

По думите му има начини за това - закрити заседания на комисиите в парламента.

"Да бъдат добри, ако имат въпроси и неща, които не са ясни, да запитат там и ще бъде отговорено подробно", каза още Валентин Радев.

Преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска "нова Студена война" с Русия, но е бил принуден да засили патрулирането в Черно море.

"Канада и Италия се присъединяват към усилията на Румъния и България да гарантират сигурността на въздушното пространство на НАТО, а в Черно море присъстваме с редица кораби и военни учения. Заедно тези мерки имат ясно послание: НАТО е силна и единна организация", поясни той.