Разполагането на системи за противоракетна отбрана (ПРО) "Иджис ашор" (Aegis Ashore) в страни от Източна Европа е грубо нарушение от Вашингтон на задълженията му по Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Това заявиха  в министерството на външните работи на Русия във връзка с публикуването на доклада на Държавния департамент на САЩ за спазването от държавите на задълженията в контрола над въоръженията и неразпространението.

"САЩ разположиха в своята база за ПРО в Румъния и ще разположат в същата база в Полша наземни противоракетни системи "Иджис ашор", в чийто състав влизат системи за вертикално изстрелване, аналогични универсални установки Мк-41, способни да изстрелват крилати ракети със среден обсег Томахок", отбелязва руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС и БТА.

"Неоспорим факт е, че това е грубо нарушение на задълженията по ДРСМО", подчертават от външното министерство на Русия.

Москва е обезпокоена от разполагането на американска военно-биологична инфраструктура по периметъра на руските граници, отбелязват още от ведомството.

"Не можем да не се безпокоим за планомерното разполагане на военно-биологична инфраструктура на САЩ по периметъра на руските граници. Особено тревожно е значителното подсилване на разположеното в Грузия (село Алексеевка) Управление за медицински изследвания на сухопътните войски на САЩ", според външното министерство.

"В ход е изпълнение на аналогични проекти на Пентагона и в други съседни на нас страни", посочват от руското дипломатическо ведомство.