Това коментира в интервю за bTV председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Когато й бе напомнено, че именно лидерът на нейната партия ГЕРБ Бойко Борисов е използвал обидната квалификация по адрес на народните представители, тя отговори, че не е съгласна с премиера.

„Всеки един народен представител работи в избирателния си район, работи и тук в комисиите. Това, което виждат зрителите в залата, е само повърхността на работата на народните представители”, категорична беше Караянчева.

Защо обаче рейтингът на парламента е толкова отчайващо нисък? Според шефката на НС е проблем, че хората не разбират, че „депутатите също имат своите чувства, своето отношение”, „не са някакви извънземни” и си има приятели. Затова и тя призова гражданите да дойдат и да видят как заседава Народното събрание, за да видят какво правят избраниците им.

Цвета Караянчеава все пак призна, че проблем с качеството на дебата има:

„Когато парламентът се използва за политически цели, а не за конкретни предложения, конкретни дебати… Ние, политиците, сме малко сбъркани, когато гоним някаква цел не подбираме средствата”. В същото време Караянчева беше категорична, че не съжалява за това, че е била груба като депутат: „Политическата битка го е изисквала”.

Сега, като председател на парламента, кърджалийката признава, че се е променила: „Понякога ми е по-трудно да говоря, защото подбирам думите, с които се изразявам”.

Цвета Караянчева оглави Народното събрание след предизвикала известна изненада оставка на съпартиеца й Димитър Главчев, по-рано отнел думата на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Караянчева призна, че не е имала време да откаже на предложението, но не мисли, че е сгрешила. Освен това и по-рано е управлявала над 200 човека – като директор на фабрика: „Няма лесни решения, но досега никога, когато нещо са ми предлагали да поема като ангажимент, никога не съм отказвала”.