Това показва обществената поръчка за избор на строител, публикувана от Народното събрание в края на миналата седмица, съобщиха БНР и БНТ.

Проектът предвижда да бъде реконструирана зала "Света София" на ул. Княз Александър 1 в сградата на бившия Партиен дом, която се намира между президентството и Министерски съвет.

56 тона ще тежи стоманената конструкция на бъдещия стъклен купол на пленарната зала, става ясно още от публикуваната документация. Още 44 тона ще тежи специално изработената метална конструкция, върху която ще бъдат монтирани бъдещите депутатски банки.

Любопитна подробност е, че броят на седалките ще е с 30 повече от общия брой народни представители, които се избират при гласуване за обикновено Народно събрание.

Вместо 240 депутатски банки, монтирани ще бъдат 270 места. Отделно ще има места за президиум и официални ложи. Новият дом на парламента ще има и конферентни зали, а осветлението ще е изцяло енергоспестяващо. Предвидено е изграждането и на специална система за видеозаснемане и телевизионно предаване на работата на парламента.

Сега сградата на бившия Партиен дом се използва от парламента, като вътре са кабинетите на депутатите.

Идеята за нова пленарна зала е на повече от шест години. Първоначално заложеният бюджет за реконструкцията на "Света София" обаче беше 15 млн. лева. Сега проектът е оскъпен до 19,5 млн.лв. без ДДС, като в сумата са заложени 1,05 млн. лева, ако се наложат допълнителни ремонти, които да бъдат извършени от същия строител след приключване на реконструкцията.

Поръчката за строителство на залата могат да спечелят само компании, които имат оборот от 36 млн. лева за последните три години. 30 млн. лева от сумата трябва да идва от изпълнени подобни поръчки. Под подобни се разбира пълната реконструкция на обществени сгради, включително изпълнение на водопровод, електричество, архитектурни промени.

Освен това бъдещият строител трябва да има ниво на достъп до секретна информация "поверително", тъй като част от работата е свързана с "държавна тайна".

Заявки за участие в процедурата се приемат до 1 юли.

Очаква се новата пленарна зала да бъде готова след две години.