"Скъпи еврочиновнико, разбираме, че вероятно си нервен, защото напускаш уютните бирарии на Брюксел и се отправяш към Дивия Изток на Европа за българското европредседателство. Спокойно. София има трески за дялане, но ще си прекараш добре, ако спазваш следните правила за оцеляване", пише авторът Кристиан Оливър.

Той започва с това, че еврочиновниците трябва да се приготвят психологически за най-големия културен шок - българите кимат с глава, когато искат да кажат "да". По думите му проблемът се усложнява от факта, че софиянци не са пример за усмихнати хора.

"Помолете сервитьор за чаша вода или шофьор на такси да ви закара в центъра и ще получите мълчаливо поклащане на глава. Първите няколко пъти ще изглежда сякаш ви казват да си останете жаден и загубен в града, но всъщност се съгласяват", допълва журналистът.

Той предупреждава еврочиновниците и за строгите български "дебеловрати апаратчици", които поклащат замислено глава.

"Това е твърде заплашително за незапознатите и е най-добре да се упражнявате в Брюксел и да помолите семейството и приятелите си да поклащат глава при всичко, което кажете", съветва още Оливър.

Следващото предупреждение е, че когато еврократът слезе на летището, ще бъде заобиколен от банда таксиметрови шофьори.

"Но не се бойте от тях, те може да приличат на охранители от нощни клубове, но повечето всъщност са срамежливи хипохондрици, които звънят на майките си поне два пъти дневно, а някои от тях могат да предложат и експертиза в области като фалита на КТБ или хидроизолацията", пише иронично авторът.

Но сериозно изтъква, че трябва задължително да имаш развалени банкноти  предварително, защото таксиджиите обикновено твърдят, че нямат дребни.

Все пак има и добри новини за еврочиновниците, успокоява Оливър:

"Ще ви издам една тайна: българите имат най-добрата кухня в Европа".

Той им препоръчва да опитат български гювеч и каварма и задължително да опитат ракия - "алкохолна напитка от грозде или сливи". Вегетарианците пък съветва да хапват боб, леща и пълнени чушки.

"Задължително трябва да опитате боза: кисела, леко ферментирала напитка, с чийто вкус обаче трябва да се свикне", допълва Оливър.

И не пропуска музиката:

"София е най-евтиното място, където да се насладите на висша култура в Европа. Билетите за опера и балет започват от 5-10 евро".

Той препоръчва и културните забележителности в българската столица:

"Те са идеален антидот срещу "динозаврите", които ще срещнете по коридорите на властта", отбелязва Оливър и съветва еврократите да посетят "двете перли в короната на София" - Националният исторически музей и Боянската църква.

Журналистът изтъква още, че българите са умни - обичат да играят шах, представят се впечатляващо на математически олимпиади, а много от тях отиват на работа в Силициевата долина.

"Проблемът е, че старите държат на лявото в политиката и министрите могат да са сковано официални и съвсем не малко корумпирани. С тези хора малко може да се постигне. Някои дори работят за Кремъл", подчертава обаче той.

Авторът дава и първи уроци по български език с различни думи за българските "апаратчици":

"дървен философ" - неуморен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато превъзходство, често срещан.

Бай Ганьо - име на герой от книга от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия вид българин, който иска нещо в замяна на нищо - безсрамен опортюнист, който ще иска щедър подкуп при всяка възможност, трагично често срещан.

"мутра" - дебеловрат мафиот - лошият му вкус е надминат само от този на женската на този вид - мутреса.

"некадърник" - човек, който не става за нищо - почти универсално определение, крайъгълен камък на бюрократичния свят.

"тутманик" - буквално хляб със сирене, използва се в значението си на слабоумен,  синоним на глупак, далеч не е застрашен вид.

Все пак текстът завършва оптимистично с "последна стъпка" - връщане в Брюксел. "Сигурни ли сте, че наистина искате?", пита авторът.