Няма да бъдем повече част от РБ, защото част от партиите не заявиха категорично, че желаят да бъдат опозиция и на действия на прокорупционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заяви пред медиите председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Ще водим разговори с политически партии, които също смятат, че този феодален модел на управление на държавата и общините трябва да бъде спрян.

ДБГ, обаче, внимава да не влезе в тактическа коалиция, защото нашата цел е да работим за по-широко обединение на демократично мислещите хора, не на партийни елити, каза още Делчев. Трябва да направим нещо трето - по-добро от ГЕРБ и БСП, което да им бъде техен контрапункт, допълни той.

Според думите му бъдещото обединение трябва да си постави за задача подреждането на държавата така, че качеството на живот да е съизмеримо със Западна Европа, за да останат младите хора в България.

Това, което ние си поставяме като задача, е максимално отворена коалиция, единодействие срещу това управление - не да влизаме в тактически сглобки, каза Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ.

Само с обединена демократичната общност може да преборим корупционния модел на ГЕРБ и БСП, който се е окопал в управлението, допълни той. Дошло е времето да спрем да си говорим за партийни лидерски решения, а за решения на реалните проблеми.

Не е интересно дали помежду си се харесваме, а дали можем съвместно да решим проблемите на хората като ниските доходи, безработица, липса на кадри, образованието, корупцията, сигурността, добави Даниела Везиева, заместник-председател на ДБГ.

Има категорично отстъпление от нашите евроатлантически позиции от страна на управляващото мнозинство, което продължава да се снишава по важните теми в международен план, заяви Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ.

Половинчато беше становището по случая Скрипал, в момента за кризата в Сирия също няма ясна позиция. Трябва да бъдем част от позицията на ЕС и НАТО, защото тук говорим за доверие и отговорност, добави той.

Предедателят на парламентарната група на един от партньорите казва, че нашият път е Евразия, а ГЕРБ също отстъпват от евроатлантическата посока и това не можем да допуснем, добави Зеленогорски.

Даниела Везиева допълни, че партията започва подготовка за европейските избори, за съставяне на листа от демократични хора със силни граждански позиции. Водеща роля в ЕС е финансовата рамка и към момента не виждаме идея накъде ще се върви. Надявам се в рамките на българското председателство да успеем да защитим интереса на страната ни. Нашата визия, на ДБГ, е свързана с приемане на ценностите на ЕС. Освен да ползваме средствата на Съюза, ако искаме да бъдем истинска демократична държава, трябва да приемем и тези ценности, каза още Везиева.

Националният съвет на ДБГ възложи на ръководството да проведе поредица от срещи с политически партии, професионални съюзи, организации и в координация с гражданското общество да набележи най-неотложните проблеми за решаване, както и да изготви политическа програма с мерки за решаването им. Структурите на партията ще се готвят за местните избори и имат задачата да излъчат местни лидери, които да победят феодалния модел на управление в общините.

Националният съвет на ДБГ прие и харта на Принципи и ценности, които да бъдат отправна точка при осъществяването на партньорства. Пълното решение на Националния съвет можете да намерите в прикачените файлове.