Първият анализ на асфалта е показал, че е трябвало да се слагат съвсем друг вид материали, ще се използва чужда лаборатория, заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след двучасов разпит в Националната следствена служба заради автобусната катастрофа край Своге, при който загинаха 17 души.

"Имахме много важен повод да сме тук в качеството си на свидетели и да съгласуваме момента, в който по официален път ще се вземат проби от визирания участък, за да може в максимално бърза степен да го ремонтираме. Входирахме подобно искане и тепърва ще се разбере кога ще започне взимането на проби. Един от участниците в консорциума вече е установил дефектите в своя участък, другият е депозирал вчера писмо в АПИ, че ще отстрани и дефектите в своя участък в на територията на София-област", обясни Нанков, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че трафик камера, която се намира след мястото на инцидента, е отчела много интересни действия, но по думите му те са следствена тайна.

Снимка: БТА

"Интересен факт е, че след слагането на знака за ограничение от 30 км в участъка, средната скорост там се нормализира до предишното ограничение. Бализи са поставени днес със светещи лампи за през нощта, имаме и полицейски екипи, които контролират движението на мястото на трагичния инцидент. Отделно екипи на АПИ направиха организация тази седмица за почистване на храстите", каза още министърът.

Той изтъкна, че рецептата за асфалта за леко и тежко движение показва, че трябва да се слага съвсем друг вид материали от тези, които са излезли при анализа на Института за пътища и мостове.

"Затова ще се ползва и международна лаборатория. Това е второкласен път за транзитен трафик, категоризиран за тежко и много тежко движение - т.е. големи натоварвания с най-високо качество на настилката основно в износващия слой", коментира Нанков, след като вчера се разбра, че лаборатория на изпълнителя "Трейс" е правила предишната.

Той уточни, че в понеделник фирма от консорциума, който е ремонтирал пътя София-Своге, е отстранила дефектите по него. Друга компания била готова също да ремонтира път в Софийска област.

"Важна е справедливостта. Трябва да има виновни длъжностни лица", каза министърът в отговор на въпрос кой от държавната администрация ще поеме наказателна отговорност.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че отговорност ще се носи дотам, докъдето стига. Така той отговори на искането на БСП цялото правителство да подаде оставка заради трагедията.

Освен Нанков разпитан беше и шефът на Пътната агенция Светослав Глосов, който каза, че на следователите са предоставени много на брой кореспонденции между нея и фирмата, ремонтирала пътя.

Снимка: БТА

Бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов и Лазар Лазаров пък са призовани да се явят утре в 10 часа на разпит. По неофициална информация на "24 часа" е възможно да им бъдат повдигнати обвинения.