Управляващите отвърнаха на обвиненията на БСП, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) им е отказала проверки и информация, като на свой ред заявиха, че това са манипулации.

По-рано днес зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски заяви на прескорференция по повод една година от автобусната катастрофа край Своге с 20 жертви:

"Девет месеца от регионалното министерство и АПИ търсеха какви ли не поводи и начини да ни отказват разрешение за извършване на проверка на 46 точки от българските магистрали. Какво се оказва обаче, защо АПИ отказва? Отговорът го намираме в изказването на прокурор Наталия Николова преди два дни по повод трагедията в Своге". 

Той цитира думи на Николова, че е установена фалшификация в пробите на асфалта при ремонта на отсечката преди три години, протоколите от лабораторните изследвания са неистински и не са подписани от служители на лабораторията.

"БСП спекулират с факти и данни. АПИ никога не е отказвала достъп до информация, а напротив - в рамките на цял месец на БСП се предоставя възможност да се запознаят с купищата и тоновете строителна документация за пътищата, за които те искат да се извърши проверка. При колегите явно липсва експертиза. Ние ги попитахме кои експерти ще проверяват документите и в коя лаборатория ще се извърши проверката - отговори не получихме", опроверга изявлението на социалистите зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от Нова телевизия.

"Нека Свиленски да дойде да чете и да се запознае с информацията. Тук ще перефразирам една известна поговорка - Георги бре чети, Георги не чете и говори нелепици и глупости", заяви Нанков.

Той отговори още на социалиста, че се вози в колата на премиера, защото е поканен и има какво да отчете, за разлика от него.

"Какъвто е председател на предизборния щаб, такъв е и експерт по пътища и строително инженерство", разкритикува Нанков.

"За Своге има обвиняеми и вероятно делото ще стартира", поясни още бившият министър, подал оставка именно заради жестоката катастрофа преди една година.

"По повод твърденията му, че асфалт не се яде, но се краде ще кажа, че всички помнят какво се случи през периода на тяхното управление. Бойко Борисов спря договорите, които оскъпяваха адски много строежа на пътищата. Нека Свиленски чете, че много информация му дойде и говори неверни неща. Пак ще повторя - АПИ никога не е отказвала информация", категоричен беше Нанков.

Поисканите документи от група народни представители от ПГ на "БСП за България" са били представени в законоустановения срок, заяви пък членът на Управителния съвет на АПИ инж. Иван Досев. Той уточни, че поради огромния й обем е бил направен разчет информацията да бъде предоставена поетапно за различните обекти, предаде БТА.

За всичките отсечки, за които от БСП са поискали информация, е бил осигурен пълен достъп до изисканата техническа документация. Предоставена е информация и по повод изпълнението на проектите, както и количествените сметки. Дадени са и обяснителни записки, всички детайли, рецепти на асфалтови смеси, други пластове, сертификати за вложените материали. Досев каза, че никой от БСП не е отишъл, за да се запознае с информацията.

"Ние почувствахме подигравка с нас, защото положихме огромни усилия да можем да изровим и предоставим всички тези документи, които са в огромен обем", добави той.