Covid паспортите вече са реалност и в Европейския парламент, съобщи европейската редакция на Politico.

Валиден цифров сертификат за COVID на ЕС ще се изисква за всеки — законодател или персонал — който влезе в помещенията на Парламента в Брюксел, Страсбург и Люксембург от 3 ноември, според имейл, изпратен в сряда от Генерална дирекция за персонал на парламента и получен от POLITICO.

Решението e взето от генералния секретар на парламента Клаус Веле, след като мнозинството от заместник-председателите на камарата са гласуваха в полза на въвеждането на сертификата. То ще влезе в сила на 3 ноември и ще изтече на 31 януари 2022 г., освен ако не бъде удължено. Валидността на цифровите сертификати ще бъде проверявана чрез автоматично сканиране на QR кода на или, в изключителни случаи, ръчно, чрез визуална проверка. По време на проверките ще присъства представител на службата за сигурност на европарламента. За целите на проверката ще бъдат приемани както цифрови, така и хартиени формати на сертификатите.

Въвеждането на "зеленият сертификат" предизвика възмущение сред някои евродепутати, които смятат, че подкопават основните им права.

"Доколкото ни е известно, Европейският парламент би бил първият в Европа, който прилага такава мярка", пишат евродепутати, включително Франсоа-Ксавие Белами от ЕНП, Мишел Ривази от Зелените, Виржини Жорон от групата

"Идентичност и демокрация" и Ан-Софи Пелетие от Левицата, в писмо, изпратено във вторник до председателя на парламента Давид Сасоли.

"Това би нарушило много фундаментален принципи в една демократична камара: никога не трябва да бъде възпрепятстван избран представител, който е изпълнил всички законови задължения, да влезе в парламента", добавиха евродепутатите.