Авторитетът на германския канцлер Ангела Меркел понесе неочакван удар, след като нейните консерватори не преизбраха дългогодишния й приближен Фолкер Каудер за председател на парламентарната група на блока ХДС/ХСС, съобщи "Ройтерс".

Неговият приемник ще бъде Ралф Бринкхаус, един от досегашните заместник-председатели на групата в долната камара на германския парламент - Бундестага на консервативния блок, съставен от Християндемократическия съюз на Меркел и баварския Християнсоциален съюз. Бринкхаус спечели гласуването със 125 срещу 112 гласа.

Каудер заема от 13 години този пост, който осигурява връзка между ръководството на консервативния блок и все по-непокорните му депутати.

"Много съм доволен от резултата от гласуването, имаме доста работа за вършене", заяви Бринкхаус. Той добави, че изпитва огромно уважение към постиженията на Каудер. 

Бринкхаус обяви кандидатурата си преди няколко седмици и изненада много от политическите коментатори, които приеха това решение като нещо като предизвикателство към един от най-приближените на Меркел. Много хора очакваха обаче той да загуби.

Изборът на Бринкхаус ще усили хаоса в политическия живот на Германия, твърдят експерти. Скандалите около канцлера никнат един след друг-несъгласието на Зеехофер, политически съюзник на Меркел с нейната мигрантска политика, кризата с шефа на контраразузнаването на Германия Маасен, а и лошите изборни резултати няма как да не ударят по реномето на Меркел.

Бурните събития от последните месеци отразяват нарастващата поляризация в политическите реалности на страната. В основата си остава проблемът с "отворените врати" за мигранти, обявен от канцлера и предизвикал остро неодобрение.

Липсата на Каудер рязко ще отслаби възможностите й да контролира законодателите в бундестага. А това в последните пет години бе нейно най-силно оръжие в преодоляването на икономически, финансови и политически кризи.

Политолози вече прогнозираха трудности в управляващата коалиция. Дори вече се появиха гласове Меркел да поиска вот на доверие, политически говорител на което стана Кристиян линднер, лидер на опозиционната партия "Свободни демократи".

Най-много печелят от загубата на Каудер от партията "Алтернатива за Германия", които вече се превръщат в значима сила в страната. Именно техният представител Алиса Видел заяви , че резултатите от гласуването за шеф на парламентарната фракция на управляващата коалиция е "началото на края на Ангела Меркел" като политически фактор в Германия. И че това ще ускори падането й от власт.