Шефът на кабинета на президента Калоян Методиев напусна поста си. Това обяви самият той в социалната мрежа Фейсбук.

"Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!", написа Методиев.

Това е вторият началник на президентския кабинет, който напуска поста след Иво Христов. Той бе освободен с указ на президента на 18 април 2019 г. Именно на негово място бе назначен Калоян Методиев. Преди това Методиев беше член на Стратегическия съвет към държавния глава.

"Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на своя кабинет", съобщиха по-късно от ведомството.

Начинът, по който беше оповестена информацията, не дава окончателна яснота чия е инициативата за раздялата. 

Освен Калоян Методиев и Иво Христов, Елена Йончева е третото емблематично име, напуснало президентския кабинет от началото на мандата.

Скрийншот от Фб страницата на Калоян Методиев

Според "24 часа" Методиев е останал разочарован от това, че след като замени Иво Христов като началник на кабинета, ще го наследи и като председател на Стратегическият съвет към президента. Самият Румен Радев пък останал изненадан от поста във Фейсбук, заради което все още не е изяснено дали Методиев инициира сам напускането си или е освободен принудително. Изданието свързва раздялата и със закритата сбирка в събота вечер в Боровец на кръга около Корнелия Нинова в БСП, където присъствието на Калоян Методиев се разтълкувало като намерение за евентуално участие в социалистическата листа на следващите парламентарни избори.