Началникът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Любомир Янев е отстранен от поста и е бил преназначен тази сутрин.

"Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти лично към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха", заяви пред Нова телевизия Янев.

Новият временен началник на антимафиотите е Калин Стоянов. Той е бил представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

От 2018 г. до момента Калин Стоянов е бил началник на отдел "Специални операции" при ГДБОП.

Любомир Янев застана начело на ГДБОП преди година със заповед на тогавашния вътрешен министър Младен Маринов. До рокадата се стигна след безпрецедентната акция на дирекция "Вътрешна сигурност" и Специализираната прокуратура, при която бяха арестувани шефа на отдел "Наркотици" Цветан Панков и началникът на сектор Кирил Ванков. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов поиска оставките на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и на зам.главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. 

В края на миналата седмица министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разписа заповед за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия директор на "Вътрешна сигурност" в Министерство на вътрешните работи старши комисар Стефчо Банков.

Разследването срещу Банков, който след като бе отстранен от поста във "Вътрешна сигурност" бе преназначен като директор в "Звено за подпомагане на министър по чл. 33, т. 1 от ЗМВР", е за допуснато тежко нарушение на служебната дисциплина - изявления, уронващи престижа на МВР.

До приключване на дисциплинарното производство служителят е временно отстранен от заеманата длъжност.