Президентът Румен Радев откри заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания".

Непосредствено преди откриването на КСНС пред президентството имаше политическа демонстрация. Неизвестен разпръсна позиви пред "Дондуков", в които пишеше "В Македония българи няма, а само македонци. И Пиринска Македония е така".

Междувременно от ВМРО протестираха под прозорците на президенството. "И преди, и сега, Македония е българска!", скандираха десетките симпатизанти и привърженици на войводите.

"Ние ви призоваваме мирно, цивилизовано и по български - да не предавате интереса на македонските българи и паметта на нашите предци, нашето национално самосъзнание и самоопределение!", призова на митинга зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в момента, в който политическите лидери и представителите на кабинета започваха заседанието.

В началото на КСНС президентът и останалите участници си направиха обща снимка, но никой от тях не направи коментар.

Снимка: БТА

През последната половин година България е подложена на непрестанен натиск от страна на европейските партньори за отварянето на вратата на западната ни съседка Северна Македония към ЕС. 

Снимка: БТА

Откриването на КСНС идва и на фона на управлението на новото правителство, което обеща да поднови диалога с македонските си колеги. 

Снимка: БТА

На заседанието не са поканени да присъстват членовете на смесената българо-македонска комисия, потвърди пред Dir.bg проф. Ангел Димитров, който я председателства от българска страна.