"Това е едно възпроизвеждане на правителството на Пламен Орешарски с разликата, че тогава имаше действащ парламент. Тогава управляваха втората и третата политическа сила, сега управляват третата и четвъртата." Това заяви на извънреден брифинг на ГЕРБ Тома Биков.

Според партията голяма част от назначените служебни министри и областни управители са членове или симпатизанти на БСП.

"Трябва да се каже, че голяма част от министрите и зам.-министрите са с политическа украска, най-вече те са членове и симпатизанти на БСП. Самата социалистическа партия и председателят Корнелия Нинова се афишира само с Янаки Стоилов - министъра на правосъдието и дългогодишен представител на БСП. Но не е само той - Антон Кутев, който отговаряше за медийната политика в БСП, а сега е говорител на Министерски съвет. Бойко Рашков също беше депутат от БСП", посочи Христо Гаджев.

Според него БСП е една от управляващите партии, въпреки че не е спечелила избори.

"От другите министри - Христо Бозуков, министърът на земеделието, е изявен симпатизант на БСП, а по времето на правителството Орешарски беше назначен за председател на Селскостопанската академия. Г-жа Стела Балтова, министърът на туризма, беше заместник шеф на Агенцията по туризма по времето на Тройната коалиция. По-интересно е на второ ниво при заместник-министрите. В кабинета на Министерство на труда и социалната политика двамата заместник-министри Надя Клисурска - острието на БСП в социалната политика и Иван Кръстев, вторият заместник-министър, който беше заместник-министър по времето на правителството Орешарски и кандидат за евродепутат на БСП и изявен активист на социалистическата партия", посочи още Гаджев и добави, че това не било пълният списък, защото не искал да влиза в детайли за съветниците и за началниците на кабинети.

"Не през задния вход, а през парадния вход влизат в Министерски съвет", каза Христо Гаджев, визирайки БСП.

Според Тома Биков при областните управители ситуацията била по-радикална. ГЕРБ твърди, че в структурите са влезли само кадри на БСП и малко от ДПС.

"Просто не могат да спечелят изборите и първият им рефлекс е да посегнат над демократичния избор. Предстои да информираме за хаоса, който започва да се разгаря по отношение на организацията на изборите. Това, което виждаме, е изключително притеснително. Нещата започнаха да излизат извън контрол. Надяваме се да не се получи провал на изборния процес. Смятаме, че има основани това да се случи. Служебното правителство е замислено като организатор на изборите във времена на политически кризи. В момента то излиза от тази своя функция, превръща се в много активен участник в изборите и предизборната кампания. То обслужва и работи за всички партии, които работят срещу ГЕРБ, и това се прави абсолютно целенасочено и публично", каза още Биков.

Георг Георгиев представи пред медиите списък на областните управители. Той посочи, че в голяма част от градовете областните управители са или общински съветници от БСП, или народни представители от социалистическата партия, или кметове, издигнати от левицата.

"Статистиката може да се направи сама. БСП са много еманципирани от държавната власт, ще гарантират ясни, явни и отдалечени от всички политически партии избори", допълни Георгиев.