Вчерашното посещение в Рим на президентите на Република Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев и техните насърчаващи изявления са в центъра на вниманието на вестниците в Скопие, предаде БТА.

Символично послание криеше воалът на първата дама на аудиенцията при папата при официалното посещение в Рим по повод честването на деня на св. Кирил и Методий, пише в. "Вечер". Черният официален костюм и воалът на съпругата на президента Стево Пендаровски, д-р Елизабета Георгиевска, са творение на дизайнерката Лидия Георгиева, а на воала беше изписано на глаголица: "Слънцето не грее ли на всички".

В. "Независен весник" цитира думите на българския президент Румен Радев: "Не ни трябват посредници и преводачи, решени сме да изградим мостове между двете държави". Президентът Пендаровски от своя страна каза, че двамата с Радев са показали, че умеят да правят компромиси.

"Това, че сме тук заедно с Радев, не е случайно", каза Пендаровски, изтъквайки, че за пръв път честването на Кирил и Методий се прави на най-високо политическо равнище.

Той подчерта, че с това искат да покажат, че и на Балканите има политици, които могат да говорят на европейски език, когато обсъждат проблемите и предизвикателствата.

"Безспорно е едно нещо, президентът Радев говори със съвсем различна реторика от предишното българско правителство, министъра на отбраната и външния министър и се опитва да успокои топката и да използва културен речник. Той се придържа към съществените български искания, но не ни обижда и това вече говори, че е сериозен, стабилен човек и не мисли да печели политически дивиденти с обиди към съседите", каза Пендаровски.

Румен Радев и северномакедонския си колега във Ватикана, където бяха заедно със съпругите си

Снимка: Прессекретариат на президента

Диалогът носи нови решения, пише в. "Нова Македония" по повод телефонен разговор на премиера Зоран Заев с новия български премиер Стефан Янев. Политическите лидери от двете страни носят отговорността да създадат условия за диалог и за конструктивни разговори, заключиха двамата премиери. Заев и Янев са обсъдили всестранните отношения между двете страни със специален акцент върху нуждата да се положат всички усилия за преговори и намиране на приемливи решения, съобщи пресслужбата на правителството в Скопие.