Премиерът Бойко Борисов инспектира днес на път за Пловдив строително-ремонтните дейности на виадуктите на автомагистрала "Тракия", разположени при 13-ия, 15-ия и 20-ия км. В инспекцията участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Именно последният му показваше и обясняваше какво точно правят работниците, стана ясно от три видеоклипа, които бяха пускани на живо във Фейсбук страницата на лидера на ГЕРБ.

Снимка: Министерски съвет

"На практика се правят нови мостове", заяви Борисов, след като строителните екипи му разказаха за хода на дейностите.

Нанков увери министър-председателя, че ще бъдат спазени определените срокове за завършване на ремонтите на трите съоръжения.

Движението по виадукта при 20-ия км ще се възстанови на 30 юни, по съоръжението при 13-ия км - на 1 юли, а по това при 15-ия км - на 2 юли.

"Каква строителна армия!", отбеляза премиерът, а работниците заявиха, че такива ремонти по виадуктите не са правени.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

Строително-ремонтните дейности на връхните конструкции на трите виадукта са идентични, съобщиха от пресцентъра на Министрески съвет.

Демонтажните дейности на трите виадукта включват фрезоване на асфалтобетонова настилка, разкъртване на замазка и бетонова плоча, и тротоарни конзоли, демонтаж на дилатационни фуги, демонтаж на оградни съоръжения и др.

При монтажните дейности се извършва направа на изравнителна армирана стоманобетонова плоча над съществуващата бетоновата плоча, монтаж на нови дилатационни фуги, направа на нови гардбаластови стени, преходни плочи и насип, направа на отводнителна система, полагане на хидроизолация, осигуряване на нова асфалтобетонова настилка, монтаж на нови оградни съоръжения и маркировка.

Планирани за ремонт са връхните конструкции на левите платна на съоръженията. В зависимост от ремонтната програма на АПИ те ще бъдат извършени през есента или идната пролет. За виадуктите на 13-и и 15-и км са разработени и съгласувани с Института за пътища и мостове проекти за  ремонт на долното строене на съоръженията. Предстои възлагането им за изпълнение от АПИ през юли 2019 г. На виадукта на 20-и км се извършва ремонт на долно строене на дясно платно. За лявото плътно е разработен и съгласуван проект и предстои възлагането му. По този начин ремонта на съоръженията няма да бъде прекъсван, а ще се извършва последователно през цялата година.

Премиерът пътува за Пловдив, където днес заедно с със своя колега от Северна Македония Зоран Заев ще открият втория икономически форум в Пловдив. Възможно е двамата премиери да обсъдят и спора за националността на революционера Гоце Делчев и общата дата за честване на паметта му.