Като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една година мотор за присъединяването на Западни Балкани към ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина в Централния военен клуб в София.

Всички снимки вижте тук >>

Премиерът подчерта пред дипломатите, че оценката за българското председателство на ЕС е, че е едно от най-добрите, с едни от най-трудните теми и оставило трайна следа, особено с темата за Западните Балкани. Неслучайно в Познан (в полския град на 5 юли се проведе срещата на върха на инициативата Берлински процес - б.р.) се взе решение догодина Берлинският процес да се проведе в София, съвместно с представителите на Северна Македония, припомни Борисов. По думите му това е оценка и за работата на дипломатите по време на председателството, както и за външната политика на добросъседство, която води България.

При едно домакинство, като идва канцлер на Германия, президент на Франция и Италия, премиер на Великобритания, аз мисля, че има по какво да поработим и отново България цяла година да бъде мотор на присъединяването на Западни Балкани към ЕС, заяви премиерът.

Виждате, в България идват всички, защото ние сме обърнати към мира Ключовата дума е мир, изтъкна министър-председателят.

Борисов отбеляза, че договорът за добросъседство със Северна Македония е дал добър резултат и за нашите съседи. Без този договор пътят на Северна Македония към НАТО и ЕС нямаше как да бъде започнат, каза премиерът.

За една държава да си смени името, да променя с десетилетия насаждани в населението знания или прочит на историята е тежък процес и затова ние твърдо, но и толерантно трябва да работим, за да се стигне до крайния резултат - НАТО и ЕС, категоричен е Бойко Борисов. Той изрази убеденост, че "когато една държава е в ЕС и НАТО, винаги е по-добра за съсед и по-лесно се комуникира".

Пред дипломатите премиерът коментира и темата Брекзит, като каза, че е това е "изключително тежък и незавършен процес". Мисля, че успяхме да защитим, доколкото условията позволяваха, и българите, които учат и работят там, съответно и гражданите на Великобритания, които са в България, отбеляза Борисов.

На какво ще заложи външната ни политика

За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата за българите в чужбина призова вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в приветствието, с което откри традиционната посланическа конференция в София.

Като приоритети на предстоящото ни заедно с Република Северна Македония председателство на Берлинския процес външният министър посочи свързаността, помирението чрез образование и екология, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева открои и други водещи приоритети на външната ни политика освен европейската интеграция на Западните Балкани: развитието на отношенията със страните от Азия, Залива и Африка.

"В Азия се намират 7 от държавите, които са членове на Г 20 и традиционно добрите отношения, които имаме, трябва да се материализират в по-тесни икономически връзки", заяви Екатерина Захариева. Тя призова и за активизиране на икономическото сътрудничество със страните от Залива, където през последните две години България откри две нови посолства - в Рияд и Абу Даби.

Външният ни министър изтъкна и Африка и отношенията със страните южно от Сахара, което ще бъде приоритет и на новата Европейска комисия, и където България може да има по-активна роля.

"Ние не сме били колонизатор, голяма част от елита на тези страни е завършил в България, имат министри, които говорят български. Така че предстои много повече работа и фокус на България в този континент. В годините на бюджетни рестрикции България остана само с три посолства на юг от Сахара - това е крайно недостатъчно. Трябва да помислим да разкрием поне в най-големите държави там търговски представителства и генерални консулства", заяви Екатерина Захариева.

Като едно от основните предизвикателства пред света днес външният ни министър определи поставянето под съмнение на установения международен правен ред. Екатерина Захариева коментира, че въпреки различията със САЩ по някои теми, ЕС и САЩ са стратегически партньори и няма как да не работят заедно.

"Имаме общи споделени ценности - правата на човека, върховенството на правото, демокрацията. Няма как ЕС и САЩ да не бъдат близки", заяви Екатерина Захариева.

Традиционната посланическа конференция беше открита в навечерието на професионалния празник на българската дипломатическа служба, която на 19 юли празнува 140 години от своето основаване. Първите три български посолства на България през 1879 г. на България са открити в Белград, Букурещ че въпреки и Цариград. Днес страната ни има повече от 100 мисии в чужбина.