Егор Лигачов, който бе смятан за дясната ръка на лидера на Кремъл Михаил Горбачов през последните години на Съветския съюз, почина на 100-годишна възраст, съобщи ДПА.

Лигачов, член на Политбюро на Комунистическата партия от 1985 до 1990 година, който впоследствие се разграничава от Горбачов, издъхнаа снощи в болница в Москва, уточни ТАСС.

Днес няколко високопоставени политици поднесоха съболезнованията си.

Едно от нещата, с които Лигачов, който е родом от Сибир, се помнеше особено много, беше това, че той е човекът, дал идеята за кампанията на Горбачов срещу алкохола през 80-те години, оказала се изключително непопулярна.

Консервативният партиен функционер отначало подкрепя политиката на гласност и перестройка. Впоследствие обаче той се разграничава от нея, а след разпадането на Съветския съюз заявява, че най-голямата му грешка е подкрепата му за кандидатурата на Горбачов.

Наследникът на Горбачов, Борис Елцин, също се превръща в противник на Лигачов, за когото се твърди, че е автор на крилатата политическа фраза "Борисе, не си прав"(на руски "Борис, ты не прав"). Както се твърди, той я е произнесъл през 1988 година, когато обвинил Елцин на конференция на Комунистическата партия, че прави погрешни политически заключения.

Елцин почина на 76-годишна възраст през 2007 година, а Горбачов е още жив и е на 90 години.