Милиони мюсюлмани по света празнуват Рамазан Байрам, който се отбелязва три дни. Той се чества след края на свещения месец Рамазан, през който са забранени храненето и пиенето в светлата част на деня. Нарича се още Шекер Байрам, защото идва след едномесечен пост и се поднасят главно сладки неща. Рамазан Байрам е единият от двата най-големи празника на мюсюлманския свят, следван от Курбан Байрам.

Вижте снимки >>

Президентът Румен Радев и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поздравиха мюсюлманите у нас с празника.

"Нека Вашите домове бъдат изпълнени с разбирателство и щастие, делата Ви да следват мъдрата традиция и изградената култура на толерантност на българския народ", заявява в приветствието си държавният глава.

Празниците са истински, когато ги споделяме, подчертава президентът Радев и добавя, че с разбиране, прошка и добра дума заедно по-уверено надмогваме и кризите.

"На Рамазан Байрам поздравявам всички приятели мюсюлмани, техните семейства и близки. Бъдете здрави и благословени!", на написа в официалния си профил във Фейсбук бившият министър-председател и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

"Вярата учи на смирение, сплотеност и доброта. Затова винаги сме били гарант за опазването на етническия мир и толерантност, в които живеем и до днес. Това е дълг, пред който нито един управник не може да отстъпи. Честит празник!", пише Борисов.

За втора година у нас молитвите за Рамазан Байрам са на открито заради пандемията. Традиция е сутрешната молитва в първия ден на празника да се изнася във всички джамии, а в нея участват само мъжете.

След молитвата вярващите посещават гробовете на своите роднини, близки и приятели. В къщи целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Малките деца получават подаръци. Заради противоепидемичните мерки, събиранията в домовете се препоръчва да бъдат в тесен кръг.

Тази сутрин в 6.33 ч. бяха отслужени празнични молитви в стоте джамии на 88 населени места в Разградска област, съобщи районният мюфтия Мехмед Аля. По думите му в по-големите населени места молитвите са се състояли в дворовете на джамиите, при спазване на съответната дистанция. Във всички джамии има дезинфектанти, а влизането става с предпазни маски. Допуска се вярващите да заемат до 30 на сто от молитвения дом, каза още мюфтията.

Хасковските мюсюлмани посрещнаха с молитви Рамазан Байрама на стадиона в крайградския парк "Ямача"

Снимка: БТА

Хасковските мюсюлмани посрещнаха с молитви Рамазан Байрама на стадиона в крайградския парк "Ямача", също спазвайки изискванията на противоепидемичната обстановка. Молитвата се водеше от младия нов районен мюфтия Сейхан Мехмед.

Хасковските мюсюлмани посрещнаха с молитви Рамазан Байрама на стадиона в крайградския парк "Ямача"

Снимка: БТА

Тази година заради мерките срещу коронавируса не се очаква да пристигнат много хора от Турция в България. Около 650 000 са мюсюлманите у нас.

Хасковските мюсюлмани посрещнаха с молитви Рамазан Байрама на стадиона в крайградския парк "Ямача"

Снимка: БТА

Мюсюлманите в Косово

Снимка: AP/БТА

Как празнуват мюсюлманите в света

Поради локдауна, който бе въведен от 29 април до 17 май заради КОВИД-19, милиони турци ще прекарат Рамазан байрам в домовете си, без традиционните гостувания, посещения на роднини и близки в различни селища на страната, размяна на поздравления на живо. В джамиите се изисква маска и дистанция, около 80 000 са полицаи самобилизирани за контрола на епидемиологичните мерки. Молове, ресторанти, кафенета, фирми, учреждения, магазини са затворени.

Мюсюлманите отбелязват края на свещения постния месец Рамадан в джамията Ал-Мираби в Джида, Саудитска Арабия

Снимка: AP/БТА

Саудитска Арабия, където се намират най-свещените за исляма места, обяви, че от днес започва тридневният празник Айд ал Фитр, един от най-свещените празници в ислямския календар. Мюсюлманите празнуват днес в Катар, Йордания, Египет, Алжир, Сирия, Обединените арабски емирства и Тунис. Някои страни обаче наложиха нови ограничения за празника, за да ограничат разпространението на коронавируса, като в Ирак, където беше наложен локдаун, който започна вчера и се очаква да продължи десет дни. Заболеваемостта в Ирак остава висока, а ваксинацията върви бавно.

За да ограничи струпванията на хора Египет нареди магазините да останат затворени от сряда вечерта до 21 май, а Тунис въведе вечерен час и ограничения в придвижването до 16 май.

Други страни обаче ще облекчат мерките си на фона на спадаща заболеваемост. Това включва Йордания, която от днес намалява времетраенето на вечерния час.