Той е организатор на няколко обучителни 4-дневни семинара. Това съобщи Върнън след среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Робърт Върнън е бивш заместник-началник на полицейското управление в Лос Анджелис и президент на организацията Pointman Lеаdership Institute.

По-рано Цветан Цветанов поиска да не се спекулира, че България има най-много полицаи на глава от населението. 58 170 души е числеността на щатa на МВР към май 2010 г., за сравнение - с 64 568 души през 1996 г. и 66 237 души през 2005 г., каза той в парламента на кръгла маса "МВР - година по-късно: реалност и перспективи", цитиран от БГНЕС. В тази бройка влизали и около 2000 души, преместени в МВР от закритите министерства на администрацията и на извънредните ситуации.

Процентът за прослужено време в МВР няма да бъде променян, обезщетенията на служителите - също, обеща Цветанов, цитиран от БТА. Той добави, че ръководството на МВР и ГЕРБ няма да допуснат хаос в системата с необосновани предложения за реформи в сектора, каквито притеснения имало сред служителите. По думите му, стратегията за национална сигурност трябва да помогне за преструктурирането на системата.

Цветанов допълни, че системата се нуждае от прозрачност. Според него, за първи път в историята на МВР има разсекретяване на щатовете, архивите на ведомството са станали достъпни, специалните разузнавателни средства (СРС) са обект на парламентарен контрол, а обществените поръчки придобили публичност.

Около 20-30% от материалите, събрани с помощта на СРС, се използват за доказателства в съда, обясни още министърът. На дискусията главният прокурор Борис Велчев предложи органите, които използват СРС, да си плащат.
Според него, "тогава ще бъдем убедени, че ще се поръчват СРС, само ако няма друг способ да се съберат съответните доказателства". Когато прокуратурата поръчва СРС, нека да бъде сигурна, че може да си го позволи, коментира обвинител номер 1.

Досега са разкрити 1269 души от криминалния контингент, като 209 от тях са ръководителите на организирани групи, отчете още вътрешният министър. Той отбеляза, че има повишаване на регистрираните и разкрити престъпления след август 2009 г.

По думите му, с влезлите в сила промени в НПК на 28 май се регламентира по-широкото участие на полицаи в процеса на разследването. Затова трябвало необходимо допълнително обучение на служителите. Цветанов отбеляза необходимостта от повишаване на административния капацитет на МВР при разследващите полицаи. Занапред това ще става и с европейски средства.

Министърът каза още, че "Килърите" били разкрити по предплатените СИМ карти.