Това означава, че ръководството на министерството към настоящия момент не е съвсем наясно какво трябва да се направи, каза по БНР заместник-председателят на Народното събрание.

Заговори се за създаване на едно държавно предприятие по смисъла на търговския закон, но аз цитирах конкретни решения на МС, от които този законопроект е оттеглен, каза още Хайтов, който е от Народен съюз - БДЦ.

Той добави, че не знае какви са причините за оттегляне на законопроекта… "вероятно нещо трябва да се доработи, но все пак това говори за липса на стабилитет".

Явор Хайтов очаква след края на парламентарната ваканция въпросът с реформите в МВР и оттегления законопроект да бъдат обсъдени от депутатите от вътрешната комисия в Народното събрание.

Това е задължително да бъде направено. Смятам, че депозираната оставка от председателя на вътрешната комисия – ген. Атанасов, е възможно най-ненавременния момент това да се случи, защото виждаме, че системата е дестабилизирана с тези неясни законови движения, коментира Явор Хайтов.

В законопроекта, качен на сайта на парламента, са описани функциите на новото Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги" (ЦПУ).

Към ЦПУ се предвижда да преминат:

- всички дейности по изработване на защитени документи, печати и щемпели;
- всички дейности свързани с производство и монтаж на табели с регистрационни номера на превозни средства, т.е. функциите на КАТ.
- всички дейности по проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от
МВР, както и на автоматизирани информационни системи.

"Ръководството на МВР има много прагматичен план за рационализиране на работата на Министерството", каза на 10 ноември председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов.

Атанасов одобри тогава предложението административните дейности да бъдат отделени от чисто полицейската работа и те да бъдат обособени в специално звено, което да се самоиздържа от таксите, които ще събира.

"Досега таксите отиваха в републиканския бюджет, а сега ще влизат в бюджета на Министерството", уточни той.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни при първото обсъждане в комисията, че се разработват различни варианти, по които да стане преназначаването на служителите и съответното изплащането на компенсациите.

"Всички разчети, които направихме по няколко пъти, показват, че това е добра мярка и може би в момента единствената възможна за оптимизиране на бюджета на МВР," каза Бъчварова, като отказа да посочи цифри.

Красимир Янков от БСП коментира, че с това, което се предлага, МВР ще се превърне в Министерство на полицията и работещите няма да бъдат доволни.