Горанов изрази искрено учудване, че това не е сторено досега.

По-голяма част от министерствата се справят с предвидените им бюджети за тази година, коментира Горанов, но уточни, че най-големите проблеми са как ще приключим успешно програмния период и съкращенията на разходите в силовите ведомства.

Миналата седмица стана ясно, че пенсионирани служители на МВР са завели дела срещу министерството на неизплатени обезщетения от 20 заплати при напускане на системата. За тази цел обаче са необходими 16 милиона лева.

След приемането на пенсионната реформа от НС хиляди служители в МВР и МО подадоха рапорти за пенсиониране. Това доведе до невъзможност на двете ведомства да изплатят веднага полагащите им се заплати.

Не смятам, че всеки проблем в дадено ведомство трябва да става проблем на Министерството на финансите. Имат годишен Закон за бюджета, да си го изпълняват. Не са предложили нито една мярка от началото на годината за оптимизация на дейността на МВР, но аз ще предложа, каза министърът.

Той уточни, че част от парите за Гранична полиция и Агенцията за бежанците вече са осигурени. Средствата за новосъздаденото звено към МВР, което има за цел да се бори с нелегалния трафик на бежанци, няма да натоварят бюджета.