Трябва да опровергаем едни откровени лъжи, които чухме днес. Няма подготовка за заселване на бежанци на териториите на Любимец, Малко Търново и Елхово. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по повод на информация на БСП от днес, че предстои изграждането на подобни бежански центрове в тези населени места.

По думите му площадките, които ще се изградят, са на територията на обекти на МВР. "Те са в покрайнините на населените места, оградени са, до тях няма свободен достъп. Има охрана от МВР", посочи Ципов.

"Изключително чудно ми е как хора като председателя на Комисията по европейски въпроси в парламента и водача на листата на БСП за предстоящите европейски избори не могат да направят такава елементарна разлика - какво е бежански център и какво е временен кризисен център", коментира зам.-вътрешният министър.

Той отчете, че миграционният натиск към страната ни в момента е нулев.

"След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, ще бъде отведен в тези кризисни центрове от затворен тип. Там да му бъде извършена регистрация и ако не разполага с документи за самоличност ще бъдат направени интервюта от органите на "Гранична полиция" и Държавна агенция "Национална сигурност"", посочи Красимир Ципов.

Миналата седмица, на страницата на МВР, се появи информация за обявена обществена поръчка за изграждането на три площадки за разполагане на контейнери за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново. А от БСП днес изразиха опасения за изграждане на три нови бежански лагери.

Не искаме покрай апартаментите на няколко души от властта, да мине незабелязано въпросът за планувано изграждане на три нови бежански лагери. Това касае националната сигурност на страната. Искаме ГЕРБ, ясно да заяви, дали става въпрос само за едно усвояване на пари, или имат реално очакване в страната ни да бъде върната огромна група мигранти от Германия и други страни в ЕС. Това заявиха по-рано от левицата на пресконференция, в която участваха водачът на евролистата Елена Йончева, Кристиан Вигенин, Катя Георгиева - председател на БСП Ямбол и общински съветник и Димитър Загоров - общински съветник от Елхово.

Йончева обърна внимание, че в Елхово се подготвят площадки, които да приемат 1632 бежанци, а това са почти 20% от населението на общината. Йончева коментира, че всичко това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа и бе категорична, че БСП е против изграждането на подобни центрове.