На брифинг той заяви, че страната ни не разширява допълнително капацитетa си, а към сегашния капацитет се позволява да бъдат настанени 3000 души във временни центрове с фургони, като това може да става във всеки момент в различни части на страната. Предвижда се като начало да бъдат изградени три такива временни центъра, за които ще бъдат осигурени 500 такива фургона.

По този начин общият ни капацитет ще бъде до 10 000 души, уточни Гунев, цитиран от "Фокус".

Той съобщи, че България е поискала финансова помощ от ЕК за изнасяне на един от центровете от София заради социалното напрежение, което се получи през последните седмици и месеци.

"Затова поискахме допълнително около 5 млн. евро, за да може този център да бъде затворен и да бъде заместен с друг капацитет някъде на място, където това е приемливо за обществото“, каза заместник-министърът.

Попитан дали става въпрос за центъра в „Овча купел“, заради който в последните дни се стигна до напрежение и протести, той посочи, че не може да говори от името на Държавната агенция за бежанци (ДАБ). По думите му поисканите средства трябва да се усвоят за една година, като би трябвало центърът да бъде преместен в рамките на този период.

"80% от 160-те млн. евро, договорени с ЕК за България, са за охрана на границата, а 20% - за подпомагане на дейностите на ДАБ и други институции, които биха имали и имат отношение към справянето с бежанската криза", подчерта Гунев.

По думите му от тези близо 130 млн., които са 80-те процента, най-голяма част ще отидат за различни видове техническо оборудване, автомобили, различни системи за наблюдение на границата. Той обясни, че въпреки строежа на ограда по границата и нови пътища, са нужни много различни технически средства (от ЕК вече уточниха, че парите не са предвидени за самата ограда - б.р.).

Гунев допълни, че около 5 млн. евро отиват за текущата издръжка на служители по границата. Той припомни, че са командировани допълнително близо 800 души от армията и от „Гранична полиция“.

Около 45 млн. евро са предвидени за разширяване на двете най-важни системи, които помагат за охраняване на границата – едната е интегрираната система за граничен контрол.

36 млн. евро пък са предвидени за закупуване на кораб за „Гранична полиция“.

Около 35 млн. евро са за допълнителни дейности, свързани с обгрижването на мигрантите и за разширяването на центровете от затворен тип.

От една страна са предвидени средства за допълнителен център за дирекция „Миграция“. Там са центровете, където се държат нелегалните мигранти и тези, които още не знаем какви са, преди те да бъдат върнати в страните на произход. Един такъв център допълнително е предвиден да бъде обособен. Други средства са за центъра в Пъстрогор, който също да бъде обособен като център от затворен тип“, изтъкна Филип Гунев.

Преди дни той обяви, че 70% от бежанците у нас в момента са млади мъже, предимно афганистанци.


АНКЕТА: Трябва ли по-строг контрол в центровете за бежанци?