Нашите колеги просто не могат да допуснат мисълта за обща история, за това, което е заложено в договора за приятелство и добросъседство. Това каза съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров на брифинг в МВнР, след края на 15-ото заседание на комисията, организирано чрез видеоконферентна връзка.

Те реално отказват да даваме предложения за съвместни чествания на забележителни исторически личности, важни и за двете съвременни държави, посочи Димитров.

Като пример той даде годишнината тази година от появата на сборника на братя Миладинови, в случая, по думите му, две личности, две фигури и тяхното дело, които са еманация на културното развитие в региона. Те засега проявяват пълно нежелание да се направи някакво съвместно честване на тези две забележителни личности, посочи проф. Димитров.

По думите му, дори кръглата годишнина от рождението на Гоце Делчев идната година отново предизвиква у тях някакво нежелание да бъде предложена за съвместно честване на двете правителства.

Проф. Ангел Димитров даде пример и с това, че днес до обяд в комисията са работили върху формулировка на един текст за края на Първото българско царство, за цар Самуил, за наследниците му, за богомилството. Направихме усилие, в текстовете, които предлагаме, да постигнем някакво съгласие, отново беше отказано. Малко трудно ще излезем от 10-11 век, поне засега не виждам някакво желание у колегите ни да напуснат собствената си интерпретация за това историческо време, коментира Димитров и изрази очакването за взаимно уважение на научните критерии, принципи и стандарти.

Той даде пример също с работата по изготвянето на съвместен текст за Гоце Делчев, като посочи, че днес са били свидетели дори на опит да се постави под съмнение вече постигнато съгласие по една въвеждаща част, да се демонстрира, че това, което досега е било прието, се поставя под съмнение, докато не завърши цялата работа по темата за Гоце Делчев. А дали ще завърши отново е една голяма въпросителна, след като вече повече от може би 7-8 срещи досега не можем да постигнем резултат, коментира проф. Ангел Димитров.

По думите му, колегите им от страна на РСМ в комисията се страхуват от представянето на нещо биографично, свързано с Гоце Делчев, като се опитват да пренесат цялото отношение ретроактивно от съвременността към миналото, към една историческа личност.

Това, което ви казах, подчертава едни сериозни различия, за съжаление всичките ни опити да постигнем някакво развитие и стъпка напред отново застанаха пред една стена на имитацията на сериозна дейност. Декларативно поднасяните твърдения, че нашите колеги искат развитие напред потъват в тази издълбана от тях яма на нежеланието изобщо да има обща история, коментира проф. Ангел Димитров.