Министерството на външните работи на Република България призовава към въздържане от пътуване до Руската федерация във връзка с усложняващата се обстановка. 

От ведомството препоръчват на българските граждани в РФ да обмислят възможността в срочен порядък да напуснат страната, като за целта използват налични към момента транспортни средства.

Отправят препоръка към оставащите на територията на Русия български граждани да проявяват повишена бдителност, да избягват места със струпване на множество хора, като същевременно отчитат обстоятелствата и развитието на ситуацията с цялото необходимо внимание.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни в Москва на телефон + 7 495 234 02 26 и по имейл адрес Embassy.Moscow@mfa.bg. Сигнали може да се подават и към Генералното ни консулство в Санкт Петербург на телефон +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време +7 921 633 61 16, и на имейл адрес Consulate.Petersburg@mfa.bg.

От МВнР припомнят също, че сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център" в министерството: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg. Препоръчват още на българските граждани при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за..." на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo

След седем изтощителни месеци войната между Русия и Украйна навлезе в нова фаза. Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация. Той намекна, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити територията, в което прозира ясна заплаха към Украйна да спре опитите си да отвоюва завладените региони.

Ескалиращата реторика и политически рискованото решение на Путин да свика до 300 000 резервисти в армията идва, след като по-рано този месец руснаците бяха принудени набързо да се изтеглят от големи територии в североизточна Украйна. Ожесточената украинска контраофанзива продължава в източната и южната част на страната.

Обстановката се усложнява и след провелите се референдуми в Донецка народна република, Луганска народна република и окупираните части на Херсонска и Запорожка област в Украйна.Те могат да бъдат включени в Кримския федерален окръг заедно със самия полуостров след анексирането.

На консултативна среща на 23 септември, свикана от президента Румен Радев, със служебния премиер Гълъб Донев, членове на кабинета и представители на службите, бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.