МВнР ще предложи промени в изборното законодателство с цел възприемане на гласуване по пощата за българите в чужбина с предварителна регистрация на тези, които искат да гласуват, както и сформиране на Районна избирателна комисия "Чужбина". Това каза министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг в министерството.

За първи път външно министерство не беше упреквано, че не е изпълнило ангажиментите с изборния процес в чужбина, каза министърът и допълни, че не са се сбъднали опасенията, че гласуването в чужбина няма да е прозрачно. Промените в изборното законодателство облекчиха начина на гласуване на българите зад граница, нямаше опашки, но създаде трудности при организацията, посочи Иван Кондов, председател на Работна група "Избори" и постоянен секретар на МВнР.

На последните избори в чужбина са открити 782 секции, което е рекорд в сравнение с предишни избори. За сравнение през април са били 484. Секции е имало в 68 държави, гласували са 173 843 български граждани, което е с 4 процента по-малко от изборите през април, каза Калин Анастасов от работната група.

По думите му в чужбина българите са избрали да гласуват с машини.

129 280 души са били дописани в изборните списъци в деня на изборите, което е огромен брой и затруднява работата на изборните комисии, каза Иван Кондов.

Според него решението на този проблем може да е активната регистрация. 25 000 български граждани са се регистрирали предварително за изборите, но не са отишли да гласуват, посочи Анастасов и допълни, че предстои да се анализират причините за това.

Транспортирането на над 40 тона материали и машини е организирало МВнР в последния месец и половина до различни краища на света.

Министерството на външните работи все още не може да предаде всички изборни книжа и машини на Централната избирателна комисия, съобщи председателят на работната група "Избори" във ведомството Иван Кондов.

Най-сериозен проблем е изборната документация от Република Южна Африка, тъй като заради положителен Covid тест на един от служителите посолството е под карантина.

Трудност предизвикват и строгите ограничителни мерки в Канбера, заради които ще се забави връщането на изборните книжа от Австралия в България.

До 25 юли предстои да се върнат в страната всички машини за гласуване, към момента 125 вече са в България.

От МВнР прогнозираха, че за предстоящите президентски избори ще се открият повече секции в чужбина.

МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина, а институция, която е призвана да защитава националните интереси на страната и българските граждани в чужбина, отбеляза министър Стоев.