Правителството реши да предостави за безвъзмездно управление на администрацията на Министерския съвет резиденция "Бояна", а стопанство "Кричим" - на "Югозападно държавно предприятие" ДП - Благоевград. Резиденция "Бояна" и поземлените имоти в село Куртово Конаре са със статут на публична държавна собственост. Двата обекта към момента се стопанисват от Националната служба за охрана при президента на Република България, но са с отпаднала необходимост и не са свързани с основната дейност на службата.

Двуетажната сграда със специално предназначение на Резиденция "Бояна" е със застроена площ от 1027 кв. м и е необходима за изпълнение на дейностите на администрацията на Министерския съвет.

Стопанство "Кричим" се намира в землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, и включва общо 24 имота с различна площ. На територията на стопанството се намират сгради паметници на културата - Двореца "Кричим" и "Австрийската къща", които са със статут на недвижимо културно наследство.

"Югозападно държавно предприятие" ДП - Благоевград разполага със служители със специфични умения с профилирано образование и опит, които са необходими за поддържането на земите, горите, горските части и водните площи, част от територията на стопанство "Кричим". Дейностите по управление и стопанисване на имотите от държавното предприятие ще бъдат единствено и само във връзка с упражняване на законоустановените му функции, като същите ще бъдат съобразени както с режимите на защитена местност "Кричим", така и с изискванията на Закона за културното наследство.