Текстът в закона, който предвижда начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да е вицепремиер, може да бъде променен. Това допусна зам.-председателят на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ).

Вчера, в разгара на протестите на майките на деца с увреждания, които настояват за оставката на Валери Симеонов, въпреки неговото извинение, се разбра, че законопроектът предвижда този орган да бъде оглавен от ресорния министър. А именно той е такъв в момента. Проектът е одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия. В момента този съвет се ръководи от социалния министър Бисер Петков, но през пролетта ще влязат в сила тази и голяма част от останалите заложени промени.

"В закона е визирано не името Валери Симеонов, а ресорният вицепремиер. Между първо и второ четене законът ще претърпи промени, ще обсъдим това предложение и няма драма - след консултации и обсъждане този текст може да претърпи промени", коментира днес Ангелова.

Тя обясни, че този текст е продиктуван от това, че съгласно конвенцията на правата на хората с увреждания трябва да може на по-високо ниво да се осъществи координацията на политиките. Депутатката подчерта, че политиката за хората с увреждания е хоризонтална и засяга всички ресори - здравеопазване, образование, социална политика, регионална политика.

"Досега председател на съвета бе социалният министър, но няма как той да е координатор на всички хоризонтални политики", обясни Ангелова, цитирана от "24 часа".

Тя уточни, че този текст е обсъждан в работните групи, в Националния съвет за хората с увреждания, в Тристранката и изобщо досега не е ставало въпрос на нито едно заседание, че е спорен.

"След вчерашната ситуация е ясно, че има напрежение и след консултации текстът може на претърпи промяна. Но не може да посочи какъв вариант ще бъде избран. Няма драма, целта е да се намали това напрежение", каза още народната представителка от ГЕРБ.

"Това е решение, което е взето много преди да избухне този скандал. Винаги има обществен натиск, когато се върши нещо. Само човек, който не работи, не греши. Когато лежиш на леглото, само тогава не можеш да паднеш", коментира междувременно Йордан Апостолов от партията на Симеонов - НФСБ.

"Въпросът е дискусионен, но в сегашната ситуация би било провокация към обществото, ако това предложение бъде прието", каза обаче зам.-председателят на парламента Явор Нотев от "Атака", от чието изказване се разбра, че снощи е имало среща между лидера на неговата партия Волен Сидеров, Валери Симеонов и другия вицепремиер от "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов.

Единственият човек, който може да направи разпределение на вицепремиерите, това е министър-председателят, коментира по-късно пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ресорите се определят от министър-председателя и той е в правото си да възлага и преразпределя функции по координацията и взаимодействието между съответните секторни политики. Убеден съм, че той се ръководи единствено и само от стабилността на държавата и да отговори на обществените очаквания във всяка една посока. Цялото напрежение, което се стоварва върху министър-председателя смятам, че е несправедливо. Той се старае да разговаря по всички ключови теми. Не чух досега опозицията, която изключително много създаде изкуствено напрежение в тази тема, тя не отчете това, което полага като усилие българското правителство. Даването на повече пари за хората с увреждания - 150 млн. лв., трябва да бъде поощрено", каза още той.