Министерството на външните работи на Русия не коментира отказа на България да издаде виза на военен аташе в руското посолство в София. Това заяви днес пред РИА Новости говорителката на руското МВнР Мария Захарова.

Лаконичният й коментар бе по повод съобщението от вчера, че София е отказал виза на руски дипломат, който трябвало да заеме поста военен аташе и все още е в Москва. От българското МВнР подчертаха вчера, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата и че за решението е уведомена руската страна.

"Няма да коментирам сега конкретно този случай. Мога да кажа, че в дипломацията действа принципът на взаимност, от който ние изхождаме", каза Захарова в отговор на въпрос за евентуални ответни мерки срещу българското решение за аташето.

"Принципът на взаимност не е отменен от никого", подчерта тя.

Още във вторник обаче руските медии съобщиха, позовавайки се на заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко, че ще бъдат предприети ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Първият секретар от руското посолство в София, разследван за шпионаж, бе обявен за персона нон грата и отпътува с директен полет за Москва заедно със своето семейство.