Русия обяви за персона нон грата двама служители на посолството на България в Москва, съобщиха официално от Министерство на външните работи на Руската Федерация.

"На 12 октомври посланикът на България Атанас Кръстин бе извикан в МВнР на Русия и му бе връчена нота", се казва в официалното съобщение на руското МВнР. 

От ведомството уточняват, че действията им са "ответна мярка за немотивираното решение на българските власти да изгонят от страната през септември двамата заместници на ръководителя на Търговското представителство на Руската федерация в София".

Руските дипломати напуснаха България на 25 септември, след като в Специализираната прокуратура бе образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двамата граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двамата са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българите са обещавани и предоставяни финансови облаги.

От Москва допълват, че доказателства за незаконната според България дейност на двамата дипломати не са представени.