Не политиците, а компетентните органи да дават информация по инцидентите в Армията. Днес от трибуната на парламента ГЕРБ поднесе поредните неистини и манипулации. С такава позиция излязоха от Министерството на отбраната по повод изказване на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев, че убийство е новата версия за смъртта на военния от Чешнегирово.

От ведомството отвръщат, че демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия.

Ето цялата позиция на военното министерство:

Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.

Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.

Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба "Военна полиция" водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.

Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

Малко по-рано от ГЕРБ поискаха оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов и на шефа на "Военна полиция". Партията направи изявлението в парламента по повод новата версия, че разследването е установило не самоубийство, а убийството на лейтенант Тодор Манчев.

Според Даниел Митов и Тома Биков се правят опити за прикриване на резултата от разследването.

"Министърът на отбраната да подаде оставка незабавно и тя да бъде поискана от президента Румен Радев", заяви депутатът Тома Биков. "На трето място, да се осигури пълна прозрачност по отношение на това какво се случва във "Военна полиция"", добави той.

"Всичко извън тези неща ще означава, че някой не желае този случай да бъде изяснен и иска да бъде потулен с една или друга мотивация", каза още Биков, като добави, че мотивацията може да е политическа или друга. От ГЕРБ призоваха и останалите партии в Народното събрание да подкрепят искането им, независимо от различията помежду им.

Първоначалната версия за смъртта на лейтенанта от "Военна полиция" беше, че става въпрос за самоубийство, след като той е бил наказан заради инцидента в производствения цех край летището на Чешнегирово. Тогава американски военни нахлуха с оръжия и изплашиха работници, а впоследствие се оказа, че е грешка на логистиката на военното учение.