Преобладаващото становище на Националния съвет на ВМРО от събота е за самостоятелно явяване на предстоящите парламентарни избори, както беше и на евроизборите през 2019 г. и на местните избори през същата година. Това каза пред журналисти лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Всеки добре възпитан човек знае, че решение на съд няма смисъл да се коментира, каза Каракачанов, попитан за решението на ВАС, че "Атака" остава част от коалицията "Обединени патриоти". Макар че такава коалиция няма - ако помните още юли 2019 г. "Атака", заради поведението, което имаха и в парламента, и спрямо коалиционните си партньори, бяха изключени от коалицията. Това съдебно решение по никакъв начин не може да ни задължи отново да търсим сътрудничество с тези хора, коментира Красимир Каракачанов.

С НФСБ и вчера разговаряхме, имаме много нормални контакти, отношения. Разговорите с тях не са приключили. Единствените, с които водим разговори, са НФСБ. Към момента имаме получена официално подкрепа и от няколко политически партии и граждански сдружения, които ще подкрепят нашата кампания за парламентарните избори, но това като му дойде времето. Кампанията все още не е започнала, няма смисъл да го говорим, заяви Красимир Каракачанов.

На практика с ГЕРБ сериозни разговори по темата не сме водили, каза Каракачанов за евентуално съвместно явяване на парламентарния вот. Това, за което разговаряхме преди около десетина дена, беше, че ще видим какво показва социологията и тогава ще коментираме, обясни той, каза Красимир Каракачанов.

Припомняме, че преди дни евродепутатът Ангел Джамбази обяви, че ВМРО разговаря за общо явяване на вота с ГЕРБ, НФСБ и КОД на Петър Москов. 

Според Каракачанов ВМРО може да излезе пред обществото с гордо вдигната глава, защото са малко политическите формации, които, когато са били на власт, могат да излязат, да покажат предизборната си програма и да кажат, че са изпълнили почти всичко от обещаното.

Две трети от колегите в Националния съвет предпочитат самостоятелното явяване, но това не означава, че има някаква конфронтация или недоверие, отбеляза Каракачанов.

Водещата страна в това да се води диалог е България, посочи Каракачанов за отношенията с Република Северна Македония, като отбеляза активната роля на външния министър Екатерина Захариева. По думите му, инициативите и предложенията идват от България. Каракачанов повтори тезата си, че Скопие продължава "да тупа топката", очаквайки политическата конюнктура в България да се промени, при словенското председателство да получат отново подкрепа и евентуално новата администрация в САЩ да ги подкрепи. Нищо ново и конструктивно не съм чул от ноември досега, коментира Каракачанов. Според него от членството на Република Северна Македония в НАТО двустранният договор с България е "мъртъв". Каракачанов смята, че съседната страна е била склонна на разговори, демонстрирала е готовност, докато е получила "зелена светлина" за пакта. По думите на Каракачанов, сега България показва, че "медалът има две страни" - ние сме добронамерени, но не сме нито глупави, нито наивни, нито хора без достойнство. Искаме българските изисквания да залегнат в преговорната рамка, да има отделна глава по изпълнението на договореностите, а не да говорим общи приказки, каза той.

Попитан за ареста на руския опозиционер Алексей Навални, Каракачанов коментира, че "ако някой твърди, че Русия е демократична държава по европейските стандарти, значи греши дълбоко". Той добави, че репресията срещу който и да било инакомислещ човек, без значение дали става въпрос за политика или за гражданска позиция по дадени въпроси, според него не е нормална.

Пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина Красимир Каракачанов, депутати от ВМРО и съмишленици почетоха паметта на революционера. Днес се навършват 149 години от неговото рождение. В своя жизнен път, макар и кратък, Гоце Делчев многократно изявява своята ясна, категорична българска национална принадлежност, каза Каракачанов в словото си пред неговия паметник. На този ден почитаме един голям българин, и това, че той се е декларирал като българин, по никакъв начин ние не отричаме - напротив, правото и на някой друг да уважава този великан. Ние държим той да бъде уважаван, но държим и няма да допуснем той да бъде асимилиран посмъртно. Нито е морално, нито е християнско, нито е европейско, заяви Красимир Каракачанов. Затова ние смятаме, че тези общи личности от нашата история - като Гоце Делчев, неговият верен съратник Дамян Груев, Тодор Александров, Иван Михайлов, могат да бъдат онова обединително звено, което най-накрая да сложи точка на този безсмислен спор, на тези безсмислени разединения, които се създават от кръгове в една съседна нам държава, каза Каракачанов.