Мнозинството европейци смятат, че традиционните партии и политици не ги е грижа за тях, сочи анкета в ЕС, публикувана днес от Агенцията за основни права на евросъюза, предаде ДПА.

Като цяло 60 процента от анкетираните се чувстват изоставени от политическата върхушка, но това число е още по-високо сред хората с икономически затруднения. 73 процента от хората, които трудно свързват двата края, смятат, че традиционната политика нехае за тях.

Допитването е проведено сред близо 35 000 души в страните от ЕС, кандидатката за членство Северна Македония и бившата членка Великобритания.

Близо 9 от 10 запитани заявяват, че човешките права са важен елемент за създаването на справедливо общество.

Една трета от респондентите обаче казват, че от човешките права се възползват само хора, които не ги заслужават, като престъпници или терористи.

Под половината анкетирани, които са безработни или с ниски доходи, са на мнение, че всички хора ползват човешките права наравно.

Анкетата разкрива и широка подкрепа за корупцията.

Едва 4 процента съобщават, че официално лице им е искало пари, услуга или други подаръци.

Над една трета от запитаните обаче намират за нормално да се приема искането за подкуп, за да се получи спешно необходима услуга.

Във Франция и Хърватия около половината анкетирани приемат корупцията като вариант за постигане на нещо искано. Същото казват около 60 процента от запитаните в Чехия и Словакия.

Освен това младите хора държат по-малко на демокрацията и върховенството на закона. Близо 70 процента от хората в пенсионна възраст се съгласяват, че е важно опозиционните партии да могат свободно да критикуват правителството, но този възглед се споделя от по-малко от 60 процента от хората под 30 години.

Близо половината от младите хора намират даването на подкуп за нещо нормално спрямо под 35 процента от хората в другите възрастови групи.