Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че 80 процента са усвоени за укрепване на Гранична полиция от финансирането, осигурено от ЕС. Той посочи още, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти контролират ситуацията по границите. Маринов отбеляза, че ЕС трябва да надгради европейското интегрирано управление на външните граници. Всички държави в ЕС трябва да работим съвместно за тази цел, бе категоричната позиция на министър Маринов , по време форум за сигурността, организиран от МВР и фондация Ханс Зайдел.

Превенция на нелегалната миграция и противодействие на каналджийството, ефикасна политика на връщане и обща европейска политика за убежището, основана на баланса между отговорност и солидарност, остават водещи приоритети, допълни още вътрешният министър.

Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков съобщи в доклад по време на форума, че на българо-турската граница са регистрирани 5311 опита за нелегално преминаване през 2018 г. , а за тази година опитите са 390. По границата с Гърция е имало около 4600 опита за нелегално преминаване, а през 2019 г. те са 305, като има устойчиво повишаване. На сръбската граница опитите за нелегално преминаване през тази година били 85.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който също присъства на форума заяви: "България забележително пази външните граници на Европа".

Снимка: БТА