Ако има мигрантска вълна, то това по-скоро ще бъде хуманитарна криза. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изнесеното заседание на Комисията по обществен ред и сигурност, което се проведе в Петрич, предава "Фокус".

По думите му българското общество трябва да бъде спокойно, тъй като нашата граница се пази добре.

"Но трябва да сме внимателни с това, което се случва в по-глобален мащаб. Една такава криза, знаете нито една държава не е готова сама да се справи. Това ще е по-скоро хуманитарна криза, ако имаме мигрантска вълна. Не трябва да спекулираме с темата на политическо ниво, като ние трябва да сме готови всеки един момент за всяка една ситуация", каза още министър Маринов, отчитайки, че най-много са мигрантите от Афганистан, Ирак, Турция и Сирия.

Той отбеляза, че общото решение на проблема има три измерения.

"Едното е вътрешно-европейско, другото е силна охрана на външните граници и третото е външното измерение по отношение политика на държавите на произход и транзит, които не са в ЕС. Смятаме, че само с такова общо решение ще се постигне траен ефект и ще се постигне балансът за солидарност и отговорност, който именно е в основата на Европейският договор между страните. Всяко едно частично решение ще натовари по различен начин държавите, които са на първа линия за сметка на държавите, които са в централна Европа. Така че България с Гърция и Кипър и други държави, които са в същата позиция, поддържаме тази позиция, да се вземе едно общо европейско решение", подчерта министър Младенов.