Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представил на срещата на високо равнище в Солун марката "Macedonia the great", съобщават македонските медии.

Мицотакис казал, че гръцките производители били изправени пред нелоялна конкуренция, тъй като Северна Македония изнасяла под името Македония, но обяви, че проблемът ще бъде решен, защото стоките, произведени в северната част на Гърция ще се изнасят под името "Macedonia the great".

Как реагира Скопие

Първоначално премиерът на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерът Кочо Ангушев заявиха, че за търговските марки ще се преговаря и ще се намери общо решение, с което никой няма да бъде ощетен. Посланик Георги Филипов, който е координатор на Международната група експерти от двете страни за търговските марки заяви, че досега не е регистрирана търговска марка под името ""Macedonia the great", което значи, че не е могла да бъде предмет на обсъждане.

Македонското външно министерство обаче изтъкна, че не е било информирано за гръцкото намерение за изготвяне или представяне на търговска марка "Macedonia the great" в Солун и смята, че това подкопава доверието между двете страни, предаде Радио Свободна Европа, цитирано от БТА.

"Министерството на външните работи на Република Северна Македония оценява, че такъв едностранен подход към решаване на въпроси, които съгласно Преспанския договор трябва да бъдат уреждани съвместно, не е най-адекватният подход към зачитане и прилагане на задълженията в договора. Оценяваме, че към такива въпроси трябва да се пристъпва чрез диалог и със съветническа и експертна помощ на Международната група експерти за търговските марки.

Едностранният подход може да доведе до подкопаване на взаимното доверие и да има негативно влияние върху досегашните усилия и постигнатите резултати между двете държави, които представляват пример за справяне с двустранните предизвикателства. На подхода, приложен в Преспанския договор, от страна на международната общност се гледа като на потенциален модел за преодоляване на отворени въпроси между други държави", казаха от МВнР на Северна Македония за Радио Свободна Европа.

Какво предвижда договорът

Преспанският договор предвижда въпросът за търговските марки, които съдържат думите Македония или македонски, да бъде решен до лятото на 2022 г. Съгласие за името на търговските марки трябва да даде и Северна Македония.