Още е рано сутрин, ако 12.00 е часът, в който ще се състави правителство. Така започна разговорът в "Панорама", подхванат от водещия Бойко Василев и с участници Даниел Митов от ГЕРБ и Андрей Гюров от "Продължаваме Промояната".

Ще направим всичко възможно, още с първия мандат - трябват сериозни конкретни разговори, какви да са потенциалните решения, каза Митов и подхвърли, че днес е видял разделение в ПП, при което Асен Василев е гласувал против, а други въздържали се по въпроса за доставката на още 8 бойни самолета F-16.

"Очевидно има някаква фракция вътре, която започва да ми изглежда като проруска. Асен Василев беше човекът, който издейства дерогация за руския петрол, той атакува америакнското посолство, под негов натиск вкаараха посредници за газа. Започва да ми прилича на тренд, дано ме опровергаят", коментира Митов.

Той отбеляза, че се създава евроатлантически консенсус - и посочи като примери съгласието за еврото и военната помощ за Украйна. В българския парламент може да се получи управление на базата на такива мнозинства, но се спъва от примери като разделението в ПП, подчерта Митов.

"Това са знаци, че в българския парламент могат да бъдат създавани мнозинства, може да се получи и управление около такива разумни политики, но казах защо според мен не се е получило."

ГЕРБ прави компромиси и трябва да се разговаря - подаде ръкавицата зам.-председателят на партията.

В отговор Андрей Гюров отрече за каквото и да е разцепление в ПП, част от групата се съмнява във времето за доставка, за това че няма гаранции, че и да се плати, ще се доставят машините. А Василев държеше да има гаранция, бе категоричен Гюров.

"Те не са съгласни с подхода, който беше застъпен от г-н Борисов - да се купят самолети на картинка, без да се знае кога ще бъде доставката и без да има гаранции за нея. Като типичен финансов министър Асен Василев държеше да има гаранция в проекта за решение, че плащанията за втората партида ще бъдат направени тогава, когато се достави първата", отбеляза Гюров.

Митов се включи - няма самолети на склад, а Гюров му опонира - разговаряме за гаранции, самолетите да бъдат платени с доставката.

Депутатът от ПП заяви, че партията му иска да спаси този парламент, но "днес видяхме, че едни хора са силно загрижени за това а върнат хартиената бюлетина. за съжаление партията се оказа по-важна от интересите на гражданите". 

Двамата спориха за дигиталната грамотност на българите и има ли тя отношение към машинното гласуване и активността на вота с него - ниска, никаква или висока. Митов цитира данни, според които дигиталната грамотност на българите е под 30%. Според него една нация, "която е дигитално неграмотна, не може да я хвърлите в 100% машинно гласуване и да не дадете избор на хората".

Гюров не се съгласи с подобни аргументи и каза, че вместо с хартиената бюлетина трябваше да се занимаваме с бюджета. Ще внесем декларация, с която ще искаме гласуване на това служебният кабинет да внесе бюджет за 2023 г., обяви той. Както знаем, служебният кабинет внесе проект за удължителен закон за действащия бюджет.

След самолетите и машинното гласуване спорът между двамата продължи по темите за бюджета, дълга - стар и нов, растежа, вноса на руски петрол, правната (съдебната) реформа.

Явно вървим към следващо служебно правителство предположи, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, слушайки спора.

Ето какво каза министърът в "Панорама" >>

Това е един нормален разговор, трябва да си кажем тези неща, не се съгласи Даниел Митов.